Kilpailevat palestiinalaisryhmät Fatah ja Hamas lupaavat kamppailla yhdessä Israelin alueliitoksia vastaan

Fatah ja Hamas keskustelivat aiheesta videon välityksellä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Perinteisesti eripuraiset palestiinalaisryhmät Fatah ja Hamas ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä yhdessä kampanjoimaan Israelin alueliitossuunnitelmia vastaan. Järjestöt ilmoittivat suunnitelmastaan harvinaisessa yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Panemme toimeen kaikki tarvittavat toimet varmistaaksemme kansallisen yhtenäisyyden liitoksia vastaan. Tänään puhumme yhdellä äänellä, sanoi Fatahin johdon jäsen Jibril Rajub.

Fatah, joka hallitsee Ramallahissa toimivaa palestiinalaishallintoa, ja islamistinen Hamas, joka hallitsee Gazaa, ovat olleet eri linjoilla monista asioista yli vuosikymmenen ajan.

Suunnitellut alueliitokset ovat osa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Suunnitelma sallisi Israelin liittää itseensä noin 30 prosenttia miehitetystä Länsirannasta, myös juutalaissiirtokuntia, jotka on maailmalla laajasti tuomittu laittomiksi.

Yhtenäisyyttä tuskin on luvassa

Palestiinalaiskysymystä pitkään seurannut analyytikko Ghassan Khatib epäili kuitenkin, ettei julistus ei tuo mukanaan laajempaa yhteistyötä ryhmien välillä.

– En usko, että tästä syntyy yhtenäisyyttä. Ne (Fatah ja Hamas) esiintyvät yhdessä ja ovat samaa mieltä asian tärkeydestä ja tarpeesta tehdä yhteistyötä, mutta en usko, että asia etenee sen pitemmälle, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Pääministeri Benjamin Netanjahun keskustaoikeistolainen hallitus oli asettanut heinäkuun 1. päivän tavoitteeksi, jolloin se voisi alkaa panna toimeen Trumpin liitossuunnitelmia. Israel ei kuitenkaan ryhtynyt vielä keskiviikkona mihinkään toimiin asiassa. Netanjahu ilmoitti, että neuvottelut Yhdysvaltojen edustajien kanssa jatkuvat. Hän ei asettanut uutta aikataulua tuleville toimille.

Israelin puolustusministeri Benny Gantz on sanonut, että Länsirannan mahdollisten alueliitosten on odotettava, kunnes koronaviruskriisi on hallinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 3. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 4. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 5. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 6. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 7. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 8. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 9. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 10. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 13. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 14. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 15. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.