Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Anopheles daciae -niminen laji on sukua malariaa levittäville hyttyslajeille. / LORNA CULVERWELL HELSINGIN YLIOPISTO HANDOUT / LORNA CULVERWELL HELSINGIN YLIOPISTO / LEHTIKUVA

STT

Suomesta on löytynyt maassamme aiemmin tuntematon hyttyslaji, joka mahdollisesti levittää malariaa. Anopheles daciae -niminen laji on sukua malariaa levittäville hyttyslajeille, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

– On toistaiseksi epävarmaa, levittääkö laji malariaa, koska yhtään sen tartuttamaa tapausta ei ole vielä missään maassa varmennettu. Laji on kuitenkin geneettisesti niin lähellä malariaa levittäviä hyttyslajeja, että se erittäin todennäköisesti itsekin levittää malariaa, kertoo Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Lorna Culverwell.

Uuden hyttyslajin edustajia löydettiin Suomesta vuosien 2013–2018 aikana, kun tutkijat kartoittivat Suomen hyttyslajistoa. Kartoituksessa löytyi myös Suomessa jo aiemmin havaittua Anopheles messeae -nimistä lajia, joka on Euroopan keskeisin malariaa välittävä hyttyslaji.

Laji toimi oletettavasti Suomessakin malarian välittäjänä, kunnes malaria katosi maasta 1950-luvulla.

Anopheles messeae- ja Anopheles daciae -lajit ovat Culverwellin mukaan niin lähellä toisiaan, ettei niitä pysty ulkoisesti erottamaan toisistaan.

Toimiva terveysjärjestelmä Suomen turvana

Malariaa levittävien hyttyslajien levinneisyydestä Euroopassa on Culverwellin mukaan tärkeää saada tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia.

– Suomessa ei tällä hetkellä esiinny endeemistä malariaa, joten syytä paniikkiin ei ole. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että meidän on oltava valmiita mihin tahansa hätätilanteeseen, Culverwell sanoo.

– Mahdolliseen epidemiaankin voitaisiin Suomen olosuhteissa vastata toimivan terveydenhuoltojärjestelmän avulla tehokkaasti, Culverwell muistuttaa.

Malariaa välittäviä hyttyslajeja havaittiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 6. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 7. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 8. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 9. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 10. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 11. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 12. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 13. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 14. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 15. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.