Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen pudotus näkyy selkeimmin kerrostaloasuntojen myynnissä. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen vanhojen osakeasuntojen kauppamäärä sukelsi toukokuussa noin 30 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Suomen Pankin mukaan uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa 22 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen luvut täsmäävät alan etujärjestön Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tietojen kanssa, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

KVKL on tehnyt pienimuotoista korona-ajan seurantaa. Ehrnroothin mukaan suunta näyttäisi otoksen mukaan olevan kääntymässä kasvuun.

– Vielä ei olla normaalissa, mutta selkeästi ollaan toukokuuta paremmissa lukemissa, hän arvioi.

Syvin pudotus osui Ehrnroothin mukaan huhtikuulle, jolloin vanhojen osakeasuntojen kauppa supistui kolmanneksella.

Finanssivalvonta (Fiva) kertoi maanantaina palauttavansa asuntolainojen lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnon ostajille, joilla katto on 95 prosenttia. Fiva haluaa näin tukea asuntomarkkinoiden toimintaa, kun koronakriisi on muuttanut taloustilannetta.

– Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta, perusteli johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen.

Toimiva asuntokauppa toimivien työmarkkinoiden edellytys

Maria-Elena Ehrnrooth arvioi, että Fivan päätös vaikuttaa varmasti asuntokauppaan. Viidentoista prosentin oma osuus on hänen mukaansa ollut monelle vaikeasti kurottavissa.

Näin käy, jos esimerkiksi oman asunnon arvo on merkittävästi laskenut muuttotappiopaikkakunnalla. Muutettaessa kasvukuntaan ei ole lainkaan yksinkertaista kaapia kokoon puuttuvaa 15 prosenttia. Myös avioerotilanteissa ei ole sanottua, että rahat riittävät uusiin asuntoihin.

– Toimivat asuntomarkkinat ovat myös toimivien työmarkkinoiden edellytys. Ihmisten pitää päästää muuttamaan sinne, missä on työtä ja toimeentuloa, Ehrnrooth huomauttaa.

Myös Finanssiala otti Fivan päätöksen tyytyväisenä vastaan. Etujärjestön pääekonomisti Veli-Matti Mattilan mukaan lainakaton nosto takaisin 90 prosenttiin on yksi niistä tärkeistä toimista, joita koronakriisin jälkeen tarvitaan työvoiman liikkuvuuden turvaamiseksi.

Pääkaupunkiseudulla edelleen hintojen nousua

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat toukokuussa noin prosentin verran vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat kohosivat kuitenkin 1,4 prosenttia, mutta muualla maassa ne laskivat 3,5 prosenttia.

Hinnat laskivat vuoden takaisesta eniten Länsi-Suomessa ja kaupungeista Oulussa, missä ne olivat tavallista korkeammalla tasolla vuosi sitten.

Asuntomarkkinat ovat kehittyneet heikosti jo pitemmän aikaa muualla kuin pääkaupunkiseudulla ja muutamissa isoimmissa maakuntakeskuksissa.

Pääkaupunkiseudulla vuonna 2015 ostetun osakeasunnon arvo on kohonnut keskimäärin yli 13 prosenttia. Muualla Suomessa asunnot ovat menettäneet arvoaan keskimäärin 5,5 prosenttia.

Hinnat ropisseet alas erityisesti Itä-Suomessa

Eniten hinnat ovat laskeneet Itä-Suomessa, jossa pudotusta on tullut viidessä vuodessa noin 17 prosenttia. Länsi- ja Pohjois-Suomessa on menty alaspäin noin neljä prosenttia. Etelä-Suomessa hinnat ovat nousseet noin 7 prosenttia.

Osakeasuntojen hintojen ennakkotiedoissa on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 70 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas matkasi Kultsu FC:n vieraaksi - ottelu käynnissä, katso tästä
 3. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 4. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 5. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 6. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 7. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 8. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 9. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 10. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 13. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 14. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 15. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.