Syyttäjän mukaan Bad Unionin tuore jäsen ei ole voinut järjestää yli 150 000 ekstaasitabletin maahantuontia – kahta täysjäsentä syytetään nyt huumeiden järjestelystä ja miehen käskyttämisestä

Syytteessä on kaksi United Brotherhoodin lahtelaista täysjäsentä. Syyttäjän mukaan he järjestivät huumeiden salakuljetuksen kuriirin avulla Suomeen ja käskivät ryhmässä alemmassa asemassa olleen miehen vastaanottamaan huumeet ja säilyttämään niitä. HANDOUT / LEHTIKUVA

STT

Lahdessa sijaitsevalle Merrasjärven uimarannalle saapui viime vuoden helmikuussa yli 150 000 ekstaasitablettia. Syyttäjä katsoo, ettei tällainen huume-erä voinut olla rikollisjärjestöön vasta liittyneen ihmisen järjestämä. Syyttäjän mukaan huumelaatikot vastaanottanut kolmekymppinen mies oli vasta vähän ennen toimitusta tullut mukaan United Brotherhoodin alaiseen Bad Union -ryhmään.

– (Hänet) on muutamaa päivää ennen liitetty Lahden United Brotherhoodin viestiryhmään. (Hän) ei ole missään nimessä pystynyt junailemaan (huume-erää), syyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoi tiistaina käräjäoikeudessa.

Syytteessä huumeiden maahantuonnin järjestämisestä on kaksi ainakin tapahtuma-aikaan täysjäsenenä ollutta miestä, joista toinen oli syyttäjän mukaan korkeammassa asemassa.

Syyttäjän mukaan molemmat miehistä vierailivat huume-erää odotettaessa ryhmän Helsingin-osaston kerhotilalla Tuusulassa. Ensimmäisessä tapaamisessa kyse oli syyttäjän mukaan ennakkomaksusta. Huume-erästä oli syyttäjän mukaan menossa 10 000–20 000 tablettia helsinkiläisjäsenille, ja erästä maksettiin tapaamisessa 20 000–30 000 euroa.

Maksusta keskusteltiin osittain paperilapuilla, jotka keskustelun jälkeen poltettiin, syyttäjä sanoo. Ruuthin näkemyksen mukaan lappujen käyttäminen tilakuuntelun pelossa oli ollut käytössä jo aiemmin, mutta polttaminen otettiin käyttöön sen jälkeen, kun lappuja päätyi kesällä 2018 poliisin haltuun.

Syyttäjän mukaan todisteena olevalla videolla näkyy, kuinka rahakuori päätyy helsinkiläisjäseneltä toiselle lahtelaiselle. Kaikki syytetyt, kaksi helsinkiläis- ja kaksi lahtelaisjäsentä, kiistävät ekstaasiin liittyvät syytteet törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjä: Käynti kerhotilalla kesti vain 10 minuuttia

Huumeet eivät koskaan päätyneet levitykseen asti. Bad Unionin jäsenenä olleen miehen haettua ne uimarannan parkkipaikalta asuntoonsa poliisi otti hänet kiinni ja takavarikoi huumeet. 31-vuotias mies tuomittiin tämän vuoden helmikuussa kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen. Itä-Suomen hovioikeuden tuomio on lainvoimainen

Muutama päivä huumeiden takavarikosta toinen lahtelaismiehistä matkusti Tuusulaan. Syyttäjän mukaan mies meni kertomaan helsinkiläisille, että ekstaasia ei olekaan tulossa. Mies viipyi kerhotilalla vain kymmenen minuuttia, mikä syyttäjän mukaan tukee sitä, että matkan tarkoitus oli ainoastaan ilmoittaa huumekeikan epäonnistumisesta.

Syyttäjän mukaan tapaus on tyypillinen esimerkki siitä, että Bad Unionin jäsenet ovat United Brotherhoodin toiminnassa kaikkein alimmassa asemassa. Heille annetaan kaikkein riskialtteimmat tehtävät, kuten huumeiden säilyttäminen, syyttäjä sanoi.

– Laitetaan alimmalla tasolla oleva jäsen hoitamaan sitä, etteivät ylempänä olevat jäsenet joudu vastuuseen. Tai ainakin niin luultiin, syyttäjä Ruuth sanoi.

"Ehkä päästään villakoiran ytimeen, ehkä ei"

Lahtelaisten sekä helsinkiläisten oikeusavustajat kritisoivat syyttäjien todistelua tulkinnasta ja konkretian puutteesta. Oikeussaliksi muutetussa Vantaan vankilan liikuntasalissa katsottiin esimerkiksi video, jossa syyttäjän mukaan rahakuori vaihtaa omistajaa. Avustajat katsovat, ettei huonolaatuiselta videolta voida erottaa, mitä tilanteessa tapahtuu.

Media seurasi oikeudenkäyntiä videon välityksellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta, mihin todistevideo ei näkynyt.

Toisen helsinkiläissyytetyn oikeusavustaja kiisti syyttäjän näkemyksen siitä, että syytetty siirtää videolla rahakuorta talouspaperilla.

– Äärimmäisen vaikea tehdä johtopäätöksiä, mitä siellä tapahtuu, sanoi oikeusavustaja Taina Niemi.

Niemen mukaan syytetty käsitteli talouspaperia nenän niistämisen takia, sillä tämä oli flunssassa.

Toisen lahtelaisjäsenen asianajaja sanoi, että syytteitä vastaan on vaikea puolustautua, sillä syyttäjä ei esitä, miten ja milloin väitetty maahantuonnin järjestely on tapahtunut

– On kyllä väite, mutta ei sellaisia tosiseikkoja, että voitaisiin esittää vastanäyttöä, asianajaja Tuomas Turunen sanoi.

– Ehkä päästään villakoiran ytimeen, ehkä ei.

Samoin perustein syyttäjän todistelua on riitauttanut myös United Brotherhoodin johtaja, jonka niskassa ovat raskaimmat syytteet kokonaisuudessa. Kesäkuun alussa erään huumesyytteen käsittelyssä kuultiin tilakuuntelussa tallennettua nauhaa, jolla syyttäjän mukaan kuuluu keskustelu viiden kilon amfetamiinierästä. United Brotherhoodin johtajan Tero Holopaisen oikeusavustajan Ilkka Ukkosen mukaan nauhalla äänekkään musiikin läpi kuului muuta. Holopainen kiistää syytteet jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.