Venäjän valtion kyselylaitoksen mukaan valtaosa venäläisistä tukee lakimuutosta, joka sallisi Putinin pysyä vallassa jopa vuoteen 2036

Koronapandemia muutti äänetysajankohtaa ja -käytäntöjä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä valtiollisentutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan valtaosa venäläisistä tukee perustuslakimuutosta, joka mahdollistaisi presidentti Vladimir Putinin hakevan lisää jatkokausia presidenttinä.

163 000 äänestäjän parissa tehdyn kyselyn mukaan 76 prosenttia vastaajista tukisi lakimuutosta.

Äänestys alkoi viime viikolla, ja sen on määrä päättyä keskiviikkona. Oppositio on nimittänyt äänestystä laittomaksi ja sanonut sen olevan altis vaalivilpille.

Vaaleja tarkkailevan Golos-verkoston mukaan kyselytutkimuksen julkaisu voi vaikuttaa äänestykseen ja sen voi katsoa olevan osa Putinin kampanjaa.

Kyselytutkimuslaitoksen mukaan se taas julkaisi tulokset "korkean kysynnän vuoksi".

Golos on jo aiemmin kritisoinut äänestystä siitä, että kansanäänestyksessä on vähemmän läpinäkyvyyttä kuin missään muussa Venäjällä pidetyssä äänestyksessä noin kolmeen vuosikymmeneen.

Golos-järjestön varapuheenjohtaja Grigori Melkoniants kertoo, että järjestö on saanut ennätyksellisen paljon valituksia ihmisiltä, jotka kertovat kokeneensa painostusta kansanäänestykseen liittyen.

110 miljoonaa äänioikeutettua

Jos lakimuutos menee läpi, Putin voi pysyä presidenttinä jopa vuoteen 2036 saakka. Venäjän nykyisen perustuslain mukaan yksi henkilö voi olla presidenttinä vain kaksi peräkkäistä kuusivuotista kautta.

Putin pani hankkeen perustuslain uudistamisesta alulle linjapuheessaan tammikuun puolivälissä. Aluksi näytti siltä, etteivät uudistukset vaikuta Putinin väistymiseen presidentin paikalta viimeisen virkakauden päätteeksi vuonna 2024. Maaliskuussa duuman käsittelyssä kuitenkin hyväksyttiin ehdotus, jonka mukaan nykyisen presidentin virkakausien määrä nollataan.

Varsinainen äänestyspäivä on 1. heinäkuuta, mutta koronapandemian vuoksi vaalihuoneistot on avattu ennakkoäänestämistä varten. Äänestyspaikoilla on tarjolla äänestäjille kasvomaskeja sekä käsidesiä. Äänioikeutettuja on 110 miljoonaa kymmenellä eri aikavyöhykkeellä aina Tyynenmeren rannalta Petropavlovsk-Kamtshatkista Itämerelle Kaliningradiin asti. Äänestys oli alkujaan tarkoitus pitää 22. huhtikuuta, mutta sitä siirrettiin kesään koronapandemian vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 5. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 6. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 7. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 8. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 9. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 10. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 11. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 12. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 13. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 14. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 15. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.