Osa suomalaisista syö liikaa ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä – kaikki eivät vieläkään tunne riskejä

Parasetamolia sisältävien särkylääkkeiden kulutus on jatkuvassa nousussa. OLIVIA RANTA / LEHTIKUVA

STT

Osa suomalaisista syö ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä liikaa eli välittämättä pakkausselosteissa määritellyn turvallisen käytön rajoista. Kaikki eivät vieläkään tunne liialliseen käyttöön liittyviä riskejä, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ylilääkäri Maria Paile-Hyvärinen.

– Lääkettä, jonka saa ilman reseptiä, pidetään vaarattomampana kuin reseptilääkettä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Itsehoidossa käytetään pitkälti samoja kipulääkkeitä kuin mitä lääkärit määräävät ja monesti myös vastaavin annoksin. Oleellinen ero turvallisuuden kannalta on käyttöaika.

Paile-Hyvärisen mukaan itsehoitokipulääkkeitä saatetaan käyttää pitkäaikaisesti, vaikka ne on tarkoitettu vain tilapäisiin kipu- ja kuumetiloihin. Riskinä on, että taustalla mahdollisesti olevan sairauden diagnoosi ja muu tarpeellinen hoito voivat viivästyä ja vaarantua. Pitkäaikaiskäytössä myös lääkkeen soveltuvuuden arviointi nousee yhä tärkeämmäksi.

Parasetamolin kulutus nousussa

Särkylääkkeiden käyttö on Suomessa yleistä. Etenkin ibuprofeenia sisältäviä tulehduskipulääkkeitä käytetään paljon, Paile-Hyvärinen kertoo.

Parasetamolia sisältävien särkylääkkeiden kulutus on jatkuvassa nousussa. Muiden kipulääkkeiden suosio on laskusuunnassa.

– Tässä on todennäköisesti taustalla se, että parasetamolia suositellaan yleensä ensisijaiseksi kipulääkkeeksi lievissä tapauksissa sen yleisen turvallisuuden vuoksi. Saattaa myös olla, että tulehduskipulääkkeisiin liittyvät haitat alkavat olla paremmin suomalaisten tiedossa, Paile-Hyvärinen sanoo.

Apteekkariliiton farmaseutin Taru Vanhalan mukaan kovassa säryssä apua saatetaan hakea kahdesta eri paketista paremman kivunlievityksen toivossa. Joskus näin tapahtuukin. Kun tulehduskipulääke ibuprofeenin kanssa otetaan eri mekanismilla vaikuttavaa parasetamolia, saadaan toisinaan tehokkaampi kivunlievitys.

Jos sen sijaan otetaan kahta tulehduskipulääkettä samanaikaisesti, kivunlievitys ei voimistu, mutta haittavaikutukset lisääntyvät.

Parasetamoli aiheuttaa maksavaurioita jo pienilläkin liika-annoksilla

Vanhalan mukaan tulehduskipulääkkeiden eli esimerkiksi ibuprofeenin, ketoprofeenin ja asetyylisalisyylihapon liiallinen käyttö aiheuttaa helposti erilaisia ruoansulatuskanavan vaivoja. Lääkkeet ohentavat limakalvoja, mikä johtaa haavaumiin ja syöpymiin mahassa ja suolistossa.

– Pienet vauriot korjaantuvat itsestään, mutta pahimmillaan pitkäaikainen käyttö voi johtaa esimerkiksi mahahaavaan, Vanhala huomauttaa.

Paile-Hyvärisen mukaan vakavampia tulehduskipulääkkeiden aiheuttamia haittoja ovat myös sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin oireiden paheneminen. Joskus erityisesti kuivumisen yhteydessä seurauksena voi olla myös munuaisten vajaatoimintaa.

Vaikka vatsaystävällisempää parasetamolia pidetään yleisesti turvallisempana, sen liiallisen käytön seuraukset ovat Vanhalan mukaan yleensä vakavampia. Parasetamoli aiheuttaa maksavaurioita jo pienilläkin liika-annoksilla.

Paile-Hyvärinen kertoo, että parasetamolin riskit korostuvat etenkin pienikokoisilla aikuisilla ja alkoholin suurkuluttajilla.

Ongelmia voi aiheuttaa myös useiden samansuuntaisesti vaikuttavien lääkkeiden käyttö.

– Esimerkiksi mahahaavan riski nousee, jos särkylääkkeiden kanssa käyttää samanaikaisesti verenohennuslääkkeitä, kortisonivalmisteita tai masennuslääkkeitä.

Reseptilääkkeisiin liittyy yleensä suurempi kunnioitus

Vain reseptillä saatavien kipulääkkeiden ohjeita ja suosituksia noudatetaan useimmiten. Sen sijaan tutut, myös ilman reseptiä saatavilla olevat kipulääkkeet nähdään lääkärin määrääminäkin harmittomampina, Paile-Hyvärinen kertoo.

– Reseptilääkkeisiin liittyy kuitenkin yleisesti ottaen suurempi kunnioitus kuin ilman reseptivapaisiin itsehoitolääkkeisiin.

Paile-Hyvärisen mukaan vain reseptillä saatavilla tulehduskipulääkkeillä on pitkälti samoja haittavaikutuksia kuin itsehoidossa käytetyillä valmisteilla. Yhdistelmävalmisteisiin, hermokipulääkkeisiin ja opiaatteihin sen sijaan liittyy aivan erilaisia haittavaikutuksia, minkä vuoksi ne ovat vain reseptillä saatavilla. Hyöty- ja haittasuhteen arviointiin tarvitaan lääkärin apua.

Herkästi riippuvuutta aiheuttavia opioideja määrätään Suomessa ensisijaisesti syöpäkipuihin ja muihin koviin kipuihin, joihin ei ole saatu riittävää lievitystä muilla keinoilla. Opioidien käyttö on Suomessa selvästi vähentynyt jo kymmenen vuoden ajan.

Vanhalan mukaan reseptillä saatavien kipulääkkeiden käyttö yleistyy iän myötä. Satunnaisia kuureja syövät kaikenikäiset, mutta iän ja sairauksien lisääntyessä lisääntyvät yleensä myös krooniset kivut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun yrityksen kassa tyhjeni, kemikaalialtaat tyhjennettiin konteissa Kärkölään – Uusmaalainen firma ollut ennenkin viranomaisten silmätikkuna
 2. Moottoripyöräilijä ajoi vauhdilla henkilöauton perään Orimattilassa – kuljettaja vietiin sairaalaan
 3. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 4. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa
 5. Poliisi otti FC Lahden ja HJK:n ärhäköitä kannattajia kiinni Lahdessa – "Aiemmista kokemuksista on opittu"
 6. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 7. Rottaa ei kulkutauti pysäytä – Atomirotta katkaisee koronataukonsa lauantaina Lahdessa
 8. Hollolan marraskuista rekkaturmaa käsiteltiin käräjillä, tuomio luvassa myöhemmin
 9. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 10. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 11. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi on purkanut eristyksen Lahden matkustajasatamassa
 12. Suur-Hollolan välierissä paljon paikallisia ravureita sekä Iivon ja Jethron osaomistama Cameron Evo – Jokimaalle pääsee ilmaisbusseilla
 13. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 14. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 15. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.