Ennusteet: Vihreät menestyvät Ranskan paikallisvaaleissa

Pariisissa sosialistien Anne Hidalgo näyttää ennusteiden valossa uusivan pormestarin pestinsä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskan paikallisvaalien tulosennusteet osoittavat menestystä vihreille. Vihreiden ehdokas näyttää johtavan oikeistolaista kilpailijaansa Lyonin pormestarinvaalissa. Lisäksi ennusteiden mukaan vihreiden ehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet menestyä muun muassa Bordeaux'ssa.

Pariisissa sosialistien Anne Hidalgo näyttää ennusteiden valossa uusivan pormestarin pestinsä.

Äänestyksessä olivat mukana vielä ne kaupungit ja kunnat, joissa ratkaisua ei saatu aikaan ensimmäisellä kierroksella. Kaikkiaan vaaliuurnille mentiin sunnuntaina hieman yli 4 800 paikkakunnalla, joiden joukossa olivat muun muassa Pariisi, Lyon ja Marseille.

Äänioikeutettuja toisella kierroksella on 16,5 miljoonaa. Arviot osoittavat, että vain kaksi viidestä äänestäjästä olisi saapunut äänestämään.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin LREM-puolueen suosion odotetaan jäävän paikallisvaaleissa vaisuksi. Jos ennakoitu heikko menestys toteutuu, hankaloittaa se Macronin kaavailemien uudistusten toteuttamista vielä jäljellä olevalla presidenttikaudella.

Koronatilanne vaikutti äänestysvilkkauteen

Marine Le Penin Kansallinen liittouma -puolue ilmoitti vaalivoitosta Perpignanin kaupungissa. Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta sitten vuoden 1995, kun laitaoikeistolainen puolue ottaa vallan yli 100 000 asukkaan kaupungista Ranskassa.

Vihreille suurin vallankaappaus olisi, jos puolueen onnistuisi syöstä vallasta Lillen kaupungin pormestari Martine Aubry. Entisen ministerin seurue kuitenkin vakuutti uutistoimisto AFP:lle, että hän on pitänyt puolensa tiukassa äänestyksessä.

Itä-Ranskassa sijaitsevassa Strasbourgissa taas vihreiden ehdokas Jeanne Barseghian, 39, oli menossa kohti voittoa.

Marseillessa vasemmistoliittoumaa johtava Michele Rubirola on nähtävästi tuomassa lopun vuosia kestäneelle oikeistohallinnolle.

Ranskalaiset äänestivät sunnuntaina paikallisvaalien toisella kierroksella maskit kasvoillaan. Alun perin toinen äänestyskierros piti järjestää jo 22. maaliskuuta, mutta koronaviruspandemia pani suunnitelmat uusiksi.

Maskien lisäksi äänestäjien piti tuoda äänestyspaikalle oma kynä tartuntariskin vähentämiseksi. Monilla äänestäjillä ja vaalivirkailijoilla oli kasvojensa suojana myös muovinen suojavisiiri. Äänestysvilkkauden arveltiin jo etukäteen jäävän matalaksi muun muassa koronaviruksen tarttumisen pelosta.

Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannan mukaan Ranskassa on varmistettu noin 200 000 tartuntaa ja kuolemia on hieman alle 30 000. Osa äänestäjistä on osoittanut suuttumustaan siitä, että maan hallitus ei ole onnistunut nopeasti tarjoamaan suojamateriaaleja, kuten kasvomaskeja.

Macronin odotetaan sekoittavan salkkuja

Macronin on huhuttu valmistautuvan tekemään muutoksia hallituksensa kokoonpanoon sunnuntain äänestyksen tulosten jälkeen. Muun muassa maan pääministerin Edouard Philippen kohtalo vaikuttaa olevan epävarma. Philippe valittiin paikallisvaaleissa Le Havren pormestariksi.

Ranskan laki sallii henkilön olevan samaan aikaan kahdessa luottamustehtävässä. Tarkkailijat odottavat Macronin kuitenkin käyttävän tilaisuutta hyväkseen ja hankkiutuvan eroon pääministeristä, jonka suosio on mielipidemittausten mukaan korkeampi kuin Macronin.

Poliittisiin riskeihin erikoistuneen konsulttiyritys Eurasia Groupin edustaja Mujtaba Rahman arvioi, että Philippen erottaminen mahdollistaisi sen, että Macron voisi väittää pitävänsä lupaukset siitä, että hänen "toinen näytöksensä" presidenttinä ottaisi oppia aiemmista epäonnistumisista. Rahman mainitsi erikseen koronakriisin hoitamisen puhuessaan Macronin hallinnon epäonnistumisista.

Seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa vajaat kaksi vuotta. Macronin merkittävin vastustaja on Le Pen.

Analyytikoiden mukaan LREMin ja Macronin tuottamat pettymykset ovat saattaneet saada ihmiset jättämään äänestämättä jo valmiiksi haastavissa olosuhteissa. Kriitikoiden mukaan Macron on rikkaiden presidentti, jolla ei ole kosketuspintaa tavalliseen kansaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun yrityksen kassa tyhjeni, kemikaalialtaat tyhjennettiin konteissa Kärkölään – Uusmaalainen firma ollut ennenkin viranomaisten silmätikkuna
 2. Moottoripyöräilijä ajoi vauhdilla henkilöauton perään Orimattilassa – kuljettaja vietiin sairaalaan
 3. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 4. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa
 5. Poliisi otti FC Lahden ja HJK:n ärhäköitä kannattajia kiinni Lahdessa – "Aiemmista kokemuksista on opittu"
 6. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 7. Rottaa ei kulkutauti pysäytä – Atomirotta katkaisee koronataukonsa lauantaina Lahdessa
 8. Hollolan marraskuista rekkaturmaa käsiteltiin käräjillä, tuomio luvassa myöhemmin
 9. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 10. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 11. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi on purkanut eristyksen Lahden matkustajasatamassa
 12. Suur-Hollolan välierissä paljon paikallisia ravureita sekä Iivon ja Jethron osaomistama Cameron Evo – Jokimaalle pääsee ilmaisbusseilla
 13. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 14. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 15. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.