Kiina määrää liki puoli miljoonaa ihmistä tiukkaan karanteenin koronatautirypästen takia

Yhdysvalloissa uudet koronavirustartunnat ovat saaneet muun muassa Texasin osavaltion muuttamaan suunnitelmiaan rajoitusten poistamisesta. Autoilijat jonottivat virustestiin Dallasissa lauantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina on asettanut liki 500 000 ihmistä tiukkaan karanteeniin pääkaupunki Pekingin ympäristössä uusien koronatartuntarypästen hillitsemiseksi. Viranomaiset varoittivat sunnuntaina tautitilanteen olevan yhä vakava ja monimutkainen.

Pääkaupunki Pekingissä ja viereisessä Hebein provinssissa on todettu satoja uusia tartuntoja viime viikkoina. Viranomaisten mukaan Hebeissä sijaitseva Anxinin alue eristetään täysin ja sitä valvotaan samoilla tiukoilla toimenpiteillä kuin Wuhanin kaupunkia aiemmin tänä vuonna. Rajoitusten mukaan jokaisesta taloudesta vain yksi perheenjäsen saa lähteä kerran päivässä ulos hankkimaan välttämättömiä tarvikkeita kuten ruokaa tai lääkkeitä.

Myös naapuriprovinssin tartunnoilla yhteys pekingiläiseen toriin

Pekingissä on vahvistettu viimeisen vuorokauden aikana 14 uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan kaupungissa on todettu nyt 311 tautitapausta sen jälkeen, kun tartunnat alkoivat levitä kuun puolivälin tienoilla. Viranomaiset tiedottivat kuitenkin aiemmin tällä viikolla Pekingin koronavirustilanteen olevan pääosin hallussa.

Pekingin tartunnoista suurin osa on yhdistetty kaupungissa sijaitsevaan Xinfadin liha- ja vihannestoriin. Uutistoimisto Xinhuan mukaan myös Anxinin alueella todetuista reilusta kymmenestä tartunnasta on löydetty yhteys toriin, sillä Anxinista on toimitettu torille tuoretta kalaa.

Pekingin ja lähialueiden uudet tartuntatapaukset ovat herättäneet pelkoja viruksen uusiutumisesta Kiinassa.

Kiinassa on todettu kaikkiaan noin 83 500 koronavirustartuntaa, kertoo Worldometer-tilastosivusto . Miljoonaa asukasta kohti tartuntoja on todettu 58. Suomessa vastaava luku on 1 299.

Yhdysvalloissa todettu yli 2,5 miljoonaa koronavirustartuntaa

Yhdysvallat ylitti lauantaina paikallista aikaa 2,5 miljoonan todetun koronavirustartunnan rajan, kertoo tartuntatilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto.

Yliopiston mukaan Yhdysvalloissa on kirjattu tähän mennessä yli 125 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Uutiskanava CNN :n mukaan ainakin 12 osavaltiota on päättänyt laittaa rajoitustenhöllennyssuunnitelmiaan tauolle tai vetää helpotuksia takaisin. Syynä tähän on tartuntamäärien kasvu ympäri Yhdysvaltoja. Lukuisissa osavaltioissa on havaittu viime aikoina huomattavia piikkejä tartuntojen määrässä.

CNN:n mukaan uudet tartunnat ovat saaneet muun muassa Arizonan, Floridan, Louisianan, Nevadan, Texasin ja Washingtonin osavaltiot muuttamaan suunnitelmiaan rajoitusten poistamisesta.

Ainakin viidessä osavaltiossa ennätysmäärät tartuntoja

Uutistoimisto AFP:n mukaan Florida ilmoitti lauantaina, että edellisten 24 tunnin ajalta on varmistettu yhteensä yli 9 500 uutta tartuntaa. Kyseessä on osavaltion korkein yksittäisen vuorokauden aikana ilmoitettu uusien tartuntojen määrä. Osavaltion helpottaessa rajoituksiaan nuoret aikuiset parveilivat rannoilla ja baareissa.

Brittilehti Guardianin mukaan Floridan lisäksi myös Arizona, Nevada, Etelä-Carolina ja Georgia ovat ilmoittaneet lauantaina aiempiin tartuntamääriinsä verrattuna ennätyskorkeita yhden vuorokauden tartuntamääriä.

Guardianin mukaan Texasin kuvernööri Greg Abbott kertoi lauantaina katuvansa sitä, että hän avasi osavaltion taloutta uudelleen.

– Jos voisin mennä taaksepäin ja tehdä mitä tahansa uusiksi, se olisi luultavasti ollut baarien avaamisen hidastaminen, hän kertoi Guardianin mukaan.

Abbott kertoi nähneensä rajoitusten helpottamisen jälkimainingeissa, miten nopeasti koronavirus levisi juuri baareissa.

AFP:n mukaan niin Texasissa kuin Floridassakin on ilmoitettu nyt uusista baareihin kohdistuvista rajoituksista. Kummankin osavaltion kuvernöörit ovat republikaaneja, jotka ovat vastustaneet rajoitusten pitkittymistä.

Maailmalla varmistettu yli 9,9 miljoonaa tartuntaa

Johns Hopkinsin seurannan mukaan maailmassa on kirjattu yhteensä jo lähes puoli miljoonaa koronaan liittyvää kuolemaa. Worldometer -tilastosivuston mukaan 500 000 kuolemantapauksen rajapyykki olisi jo ylitetty.

Maailmalla on varmistettu Johns Hopkinsin mukaan yli 9,9 miljoonaa koronavirustartuntaa. Worldometerin seurannan mukaan myös tartuntaluku olisi korkeampi, yli 10 miljoonaa.

Tiedot tartuntojen ja kuolemien määristä vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä. Worldometerin luvut ovat usein olleet vertailujen korkeimpia.

Todelliset tartunta- ja kuolinmäärät ovat todennäköisesti tilastoituja korkeampia, sillä kaikkia tapauksia ei todenneta testein.

Eniten kuolemia Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Britanniassa

Kuolemien osalta tarkasteltuna koronan kannalta pahiten kärsineet maat ovat Yhdysvallat, Brasilia ja Britannia. Eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Venäjällä.

Toisena sekä tartuntojen että koronaan liittyvien kuolemien osalta tuleva Brasilia ilmoitti lauantaina CNN :n mukaan yhteensä 1 109 uudesta koronakuolemasta. Asiasta kertoi uutiskanavan mukaan Brasilian terveysministeriö. Koronakuolemia on kirjattu maassa yhteensä yli 57 000.

Ministeriö ilmoitti samalla yli 38 000 uudesta tartunnasta. CNN:n mukaan maassa olisi varmistettu jo yhteensä noin 1,31 miljoonaa tartuntaa.

Väkilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on Worldometerin mukaan kirjattu 387 koronaan liittyvää kuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Brasiliassa kuolemia on miljoonaa asukasta kohden 269.

Suomessa vastaava suhdeluku on 59.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Lahden Ahkeran GP-kisoissa ovat mukana lähes kaikki Suomen tämän hetken kärkiyleisurheilijat – maltti on valttia etenkin pikajuoksussa: "Vaikka pitää mennä kovaa, ei saa olla kiire"
 3. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 4. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 5. "Ensimmäisistä Kalevan kisoista tavoitteena on mitali" – Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen rikkoo ennätyksiään
 6. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 7. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 8. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 9. Ahkeran GP-kisoihin 2 500 ihmistä – Lahden stadionin yleisurheiluilta tulee olemaan loppuunmyyty
 10. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 11. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 12. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 13. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 14. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 15. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.