Pohjoisen sairaanhoitopiirit pyytäneet Pohjois-Ruotsista kuntakohtaisia koronavirustietoja – infektioylilääkäri kehottaa välttämään matkustamista

Uusien tartuntojen määrä on pysytellyt viime viikot suunnilleen samalla tasolla. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Pohjoisen sairaanhoitopiireissä ollaan huolissaan Norrbottenin läänissä Pohjois-Ruotsissa vauhdilla leviävästä koronaviruksesta, kertoo STT:lle infektiotautien ylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Alueen koronavirustilanteen kartoittamiseksi Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit ovat pyytäneet Norrbottenista kuntakohtaisia tietoja koronavirukseen sairastuneista. Molemmat sairaanhoitopiirit ovat toukokuusta lähtien olleet tiiviissä yhteydessä Norrbottenin sairaanhoitopiirin tartuntatautiyksikön kanssa.

Norrbottenin maakunnassa on todettu viikon aikana yli 200 uutta tartuntaa.

– Erityisesti Jällivaaran alueella tautia on ollut todella merkittävästi ja se on aiheuttanut kuormitusta alueen terveydenhuollon yksiköihin sekä sairaaloihin, Broas sanoo.

Tarkat alueelliset tiedot koronavirustartunnoista halutaan tietää, jotta saadaan selville, millä alueilla liikkumista tulisi välttää. Broasin mukaan aluekohtaista tietoa Pohjois-Ruotsista saadaan näillä näkymin ensi viikon alkupuolella.

Tieto toimitetaan myös sosiaali- ja terveysministeriöön. Ministeri Krista Kiurun esikunnasta ei lauantaina kommentoitu asiaa tarkemmin.

Toinen aalto mahdollinen

Broasin mukaan kaikkia turhia matkoja Ruotsiin tulisi välttää. Jos matka on pakollinen, tulisi huolehtia kahden viikon karanteenista.

– Täytyy muistaa, että tämä tauti on selvästi vaarallisempi kuin esimerkiksi influenssa, Broas toteaa.

Toisen aallon ehkäisyssä tärkeää on Broasin mukaan matkustuksen välttämisen lisäksi ihmisten ahkera testaaminen koronaviruksen varalta. Mitä nopeammin mahdolliset tartuttajat selvitetään, sitä vähemmän virus leviää.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella lähes viisikymmentä ihmistä on altistunut koronavirustartunnalle lyhyen ajan sisällä, tiedottivat alueen johtavat lääkärit perjantaina.

Varmistettuja tartuntoja on viimeisen kahden viikon ajalta vain muutamia, mutta nämä henkilöt ovat ehtineet altistaa kymmeniä muita. Tartuntaketjujen selvittelyssä on ilmennyt, että useamman taustalla on ostosmatka Ruotsin puolelle.

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on toistaiseksi pysynyt rauhallisena.

Seitsemän uutta tartuntaa

Suomessa on todettu viimeksi kuluneen vuorokauden aikana seitsemän uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä tartuntoja on todettu nyt 7 198.

Uusien tartuntojen määrä on pysytellyt viime viikot suunnilleen samalla tasolla. Viimeksi kuluneiden seitsemän päivän uusien tartuntojen määrä on 56. Sitä edeltäneiden seitsemän päivän aikana tartuntoja todettiin 55.

Sairaanhoitopiirit raportoivat toistaiseksi tautiin liittyvien kuolemien määrän sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Markku Broas kertoi Lapin tilanteesta lauantaina myös Ylellä .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun yrityksen kassa tyhjeni, kemikaalialtaat tyhjennettiin konteissa Kärkölään – Uusmaalainen firma ollut ennenkin viranomaisten silmätikkuna
 2. Moottoripyöräilijä otti osumaa henkilöauton takakulmasta – kuljettaja vietiin sairaalaan
 3. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 4. Tanssijat pääsevät jo paikoin parketeille erityisjärjestelyin – elokuussa lavoilla saa tanssia väljemmillä säännöillä kuin ravintoloissa
 5. Poliisi otti FC Lahden ja HJK:n ärhäköitä kannattajia kiinni Lahdessa – "Aiemmista kokemuksista on opittu"
 6. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 7. Rottaa ei kulkutauti pysäytä – Atomirotta katkaisee koronataukonsa lauantaina Lahdessa
 8. Hollolan marraskuista rekkaturmaa käsiteltiin käräjillä, tuomio luvassa myöhemmin
 9. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 10. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 11. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi on purkanut eristyksen Lahden matkustajasatamassa
 12. Suur-Hollolan välierissä paljon paikallisia ravureita sekä Iivon ja Jethron osaomistama Cameron Evo – Jokimaalle pääsee ilmaisbusseilla
 13. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 14. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 15. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.