Valtakunnansyyttäjä Toiviainen pettyi syyttämisluvan epäämiseen – "Kyse oli tavanomaisesta vihapuhetapauksesta"

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mielestä Juha Mäenpään esittämä mielipide ei ollut millään tavoin tulkinnanvarainen. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo STT:lle olevansa pettynyt siihen, että eduskunnan vähemmistö torjui hänen pyytämänsä Juha Mäenpään (ps.) syytämisluvan. Toiviaisen mielestä olisi ollut tärkeää saada tuomioistuimen linjaratkaisu siitä, milloin kansanedustaja syyllistyy sananvapausrikokseen valtiopäivillä lausumastaan.

– Muualla kuin valtiopäivillä esitettynä mielipiteenä tästä olisi ilman muuta noussut syyte, Toiviainen sanoo STT:lle.

Asia olisi edennyt tuomioistuimeen, ja Toiviaisen mukaan aika suurella todennäköisyydellä hänet olisi myös tuomittu, ellei esitutkinnan jälkeen olisi ilmennyt lieventäviä asianhaaroja.

Mäenpää rinnasti vuosi sitten eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa maahanmuuton ja vieraslajien torjunnan.

– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: "Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä". Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, Mäenpää sanoi vuosi sitten.

Perjantaina äänestyksen jälkeen hän puolustautui sillä, että hän ei maininnut mitään kansanryhmää tai uskontokuntaa nimeltä. Hän syytti valtakunnansyyttäjää sen osalta ylilyönnistä.

Toiviaisen mielestä Mäenpään esittämä mielipide ei ollut millään tavoin tulkinnanvarainen, kun sitä vertaa aiempiin tapauksiin ja tuomioistuimen suhtautumiseen.

– Kyse on ihan tavanomaisesta vihapuhetapauksesta, jossa tiettyjä ihmisiä yleistäen verrataan, tässä tapauksessa nyt kasveihin.

Oikeuskäytännön mukaan turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat on Toiviaisen mukaan katsottu sellaisiksi ihmisryhmiksi, joita pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan suojaavat.

– Säännöstön tarkoituksena on suojan antaminen sellaiselle väestöryhmälle, joka on yhteiskunnassa heikommassa asemassa ja siksi erityisen suojan tarpeessa.

Syyttämisluvan uupuminen päättää käsittelyn

Asia päättyy tähän, koska syyttämislupaa ei annettu.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja perjantaina myös eduskunnan enemmistö olisi syyttämisluvan antanut. Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausuttujen mielipiteiden takia, ellei eduskunta anna siihen suostumusta yli viiden kuudesosan enemmistöllä.

– Onhan tämä tietysti pettymys, että syyttämislupaa ei nyt saanut. Toki osasin odottaa tätä, koska pienellä vähemmistöllä sen pystyi estämään, Toiviainen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.