Eduskunnan tuore puhemies kävi kahdenkeskisen keskustelun Mäenpään kanssa – "Asia on nyt loppuun käsitelty"

Vehviläinen kertoo myös käyneensä Mäenpään kanssa luottamuksellisen, kahdenkeskisen keskustelun. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo, että kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) vieraslajipuheet ja niistä seurannut syyttämislupa-asia on nyt loppuun käsitelty eduskunnan kannalta.

Aiemmin päivällä eduskunnassa riittävän moni äänesti sen puolesta, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei saa nostaa Mäenpäätä vastaan syytettä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

– Toivon, että tämä kaikkiaan yli vuoden kestänyt prosessi on kirkastanut sitä, että perustuslain vaatimus kansanedustajan vakaasta ja arvokkaasta esiintymisestä on meitä kaikkia velvoittava säännös. Tapaus Mäenpään käsittely eduskunnassa on päättynyt, Vehviläinen sanoi toimittajille.

Hänen mukaansa eduskunnassa tulee säilyttää korkeat eettiset vaatimukset omaa toimintaa kohtaan.

– Myös vaikeista kansaa ja kansanedustajia jakavista asioista on voitava keskustella avoimesti. Reipas ja räväkkäkin kielenkäyttö on mahdollista ilman kenenkään loukkaamista.

Kansanedustajat paljon itse vastuussa

Vehviläiseltä kysyttiin, miten puhemiehistö pitää jatkossa huolen siitä, että puhe istuntosalissa pysyy siistinä. Vehviläisen mukaan jokainen kansanedustaja on erityisen paljon itse vastuussa siitä, miten täyttää vaatimuksen vakaasta ja arvokkaasta esiintymisestä.

Hän myös muistutti, että sopimattomista puheista voi saada huomautuksen tai niistä voidaan käydä kahdenkeskinen keskustelu. Perustuslain mukaan toistuvasti järjestystä rikkonut kansanedustaja voidaan myös pidättää enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista.

– Voin sen myös todeta, että olen käynyt edustaja Mäenpään kanssa kahdenkeskisen luottamuksellisen keskustelun. Ymmärrätte varmasti, että sen sisällöstä en halua tässä yhteydessä tarkemmin sanoa, Vehviläinen sanoi.

– Minusta on tärkeää, että siirrymme tässä yleisemmälle tasolle. Edustaja Mäenpään osalta tämä asia on nyt täällä loppuun käsitelty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahdelle ensimmäinen maali kotipelissä Ilvestä vastaan
 3. Suora lähetys: Reipas hakee revanssia MiPKin vieraana - ottelu käynnissä, ESS:n tilaajana voit katsoa peliä tästä
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 8. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.