Eduskunnan kevään istuntokausi päättyy tänään – viimeisessä istunnossa äänestetään kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan murtamisesta

Syksyn istuntokausi alkaa tiistaina 1. syyskuuta. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Tänään pidetään eduskunnan viimeinen täysistunto tällä kevätkaudella, ja kesän istuntotauko alkaa. Syksyn istuntokausi alkaa tiistaina 1. syyskuuta.

Viimeisestä täysistunnosta tekee poikkeuksellisen kiinnostavan se, että siinä äänestetään perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan murtamisesta.

Kyse on siitä, saako valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nostaa Mäenpäätä vastaan syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Mäenpää rinnasti kesällä 2019 täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

Syyttämislupaa tuskin heltiää, sillä perussuomalaisten eduskuntaryhmä pystyy estämään sen yksinkin. Kristillisdemokraatit ovat kertoneet äänestävänsä syytesuojan säilymisen puolesta, ja samoin ovat kertoneet äänestävänsä myös jotkut keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat. Syyttämisluvan antamiseen tarvitaan viisi kuudesosaa annetuista äänistä.

Edellisen kerran kansanedustajan syytesuojan murtamista on eduskunnassa käsitelty noin 40 vuotta sitten vuonna 1979. Yhteensä Mäenpään tapaus on neljäs kerta Suomen itsenäisyyden aikana, kun syytesuojan murtamista pohditaan, eikä syyttämislupaa ole koskaan annettu.

Istunnossa äänestetään myös laista, jonka nojalla aiotaan saattaa voimaan niin sanottu hoitajamitoitus, eli 0,7 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa. Mitoituksen on tarkoitus astua voimaan porrastetusti vuoden 2023 huhtikuuhun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.