Eduskunnassa varaudutaan etä-äänestykseen syksyllä – täysistunnoissa äänestettäisiin puhelimella

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (oik) ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoivat syksylle kaavailluista uudistuksista. Kuva: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnassa valmistellaan etä-äänestysmahdollisuutta, jos syksyllä koronatilanne äityisi jälleen pahaksi.

– Tavoite ei ole ottaa käyttöön etä-äänestämistä, mutta tämä on varautumista siihen, että tulisi paha uusi korona-aalto, sanoi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Elokuun puolivälissä eduskunnan koronatyöryhmä aikoo arvioida, voidaanko normaaliin toimintaan palata syyskuussa, kun istuntokausi alkaa.

Etä-äänestyksen mahdollistavaa työjärjestyksen muutosta on valmisteltu puhemiesneuvoston pyynnöstä maaliskuusta alkaen. Esitys on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan arvioitavana, ja alkusyksystä sen on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn.

Täysistuntojen etä-äänestystä on kaavailtu tehtävän puhelinjärjestelmällä.

– Eduskunnan virkamiehet soittavat edustajalle. Se on toki hidas keino, sanoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Tekniikkaa on tarkoitus testata elokuussa.

Valiokuntien kokouksia on pidetty etänä

Eduskunnassa ei ole voitu tänä keväänä äänestää etäyhteyden päästä, vaikka osa kansanedustajista on työskennellyt koronan takia etänä. Esimerkiksi täysistuntoihin on osallistunut enimmillään vain neljäsosa edustajista.

Valiokuntien kokouksia on voitu pitää etänä, mutta ne ovat olleet epävirallisia, sillä niissä ei ole voitu tehdä päätöksiä eikä niissä ole voitu äänestää.

– Valiokunnat ovat nyt käyttäneet Teams-järjestelmää, mutta tietoturva-asiantuntijoiden mukaan se ei ole tietoturvallinen järjestelmä, joten se pitää korvata, Paavola sanoo.

Etä-äänestyksissä täytyy olla riittävän hyvä tietoturva.

Paavolan mukaan salaisia asiakirjoja ja vaiteliaisuutta edellyttäviä asioita ei voisi käsitellä etänä silloinkaan, jos työjärjestystä väliaikaisesti muutettaisiin.

Lainsäädäntövelkaa kurottava umpeen

Koronakriisin johdosta muiden kuin koronaan liittyvien asioiden lainsäädäntö on viivästynyt. Vehviläinen sanoo, että jos syksy päästään aloittamaan normaalisti, olisi mahdollista siirtää painopiste normaalilainsäädännön puolelle.

– Uskoisin, että jos pääsemme tähän jälleenrakennuksen vaiheeseen, se tulee tässäkin talossa tarkoittamaan, että painopiste siirtyy normaalilainsäädännön puolelle ja terveydestä talouteen.

Vehviläisen mukaan hallitus päättää siitä, miten ja missä järjestyksessä lainsäädäntövelka kurotaan umpeen.

Vastikään puhemiehenä aloittanut Vehviläinen ei näe tarvetta tehdä muutoksia edustajien käyttäytymissääntöihin.

– Jokaisen edustajan kannattaa käyttää sitä omaa tervettä harkintaa, ja jos tuntuu siltä, että on ollut vähän huonosti muotoiltua tai huonoa tyylilajia, aina kannattaa ottaa opiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Reipas hakee revanssia MiPKin vieraana - ottelu käynnissä, ESS:n tilaajana voit katsoa peliä tästä
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 6. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 7. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 8. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 9. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 10. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 11. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 12. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 13. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 14. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 15. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.