Oikeusministeri yrittää erottaa Trumpin liittolaisia tutkineen syyttäjän – syyttäjä kieltäytyy lähtemästä

Berman kertoi tiedotteessaan, ettei ole eronnut eikä aiokaan erota ennen kuin hänen seuraajansa nimitys on vahvistettu senaatissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltojen oikeusministerin William Barrin yritys erottaa virastaan New Yorkissa toimiva liittovaltion syyttäjä Geoffrey Berman näyttää epäonnistuneen, kertovat useat yhdysvaltalaismediat .

Oikeusministeriö julkisti myöhään perjantai-iltana tiedotteen , jonka mukaan Berman olisi eroamassa ja hänen tilalleen olisi saman tien tulossa Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomission puheenjohtaja Jay Clayton, jolla ei ole minkäänlaista syyttäjäkokemusta.

Berman kuitenkin vastasi omalla tiedotteellaan , ettei ole eronnut eikä aiokaan erota ennen kuin hänen seuraajansa nimitys on vahvistettu senaatissa.

– Sain tietää lehdistötiedotteen kautta, että olisin "eroamassa" syyttäjän tehtävästä. En ole eronnut, eikä minulla ole mitään aikomusta erota tehtävästä, johon minut nimittivät New Yorkin eteläisen piirin tuomarit, Berman sanoi.

Erikoinen nimitysprosessi

Berman on ollut presidentti Donald Trumpin hampaissa pitkään, koska hän on tutkinut useiden Trumpin lähipiirin jäsenten toimia. Berman on kahden vuoden aikana nostanut syytteitä muun muassa Trumpin asianajajana toiminutta Michael Cohenia, kahta Trumpin asianajajan Rudy Giulianin yhteistyökumppania ja liikemies Jeffrey Epsteiniä vastaan. Myös Giulianin sekä Trumpin virkaanastujaiskomitean toiminta on tutkittavana.

Oikeusministeriöstä kerrottiin, että Bermanille oli tarjottu useita muita virkoja nykyisen tehtävän tilalle, mutta hän oli torjunut ne kaikki.

Bermanin erotusyritys tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun selvisi, että Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton väittää ensi viikolla ilmestyvässä kirjassaan, että Trump yritti puuttua Bermanin aloittamaan tutkintaan turkkilaisessa Halkbank -pankissa tehdäkseen palveluksen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille.

Bermanin nimitti tehtäväänsä entinen oikeusministeri Jeff Sessions vuonna 2018. Trumpin hallinto ei kuitenkaan lähettänyt nimitystä senaatin vahvistettavaksi. 120 päivää myöhemmin sen virallistivat New Yorkin eteläisen piirin tuomarit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 2. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 6. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 7. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 8. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 9. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 12. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 13. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä
 14. Lukijalta: Hoitotyö ja sote-uudistus tarvitsevat johtajansa
 15. Yhä useampi lapsi pääsee harrastamaan ilmaiseksi – kymmenen miljoonan euron avustuspotti kuntien haettavaksi syksyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.