Tuulen varjo -kirjallaan menestynyt Carlos Ruiz Zafon kuoli – Suomessakin tunnettu tekijä oli Espanjan luetuin kirjailija sitten Cervantesin

Ruiz Zafon tuli tunnetuksi moninkertaisesti palkitulla Tuulen varjo -kirjallaan, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2004. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Espanjalainen kirjailija Carlos Ruiz Zafon on kuollut 55-vuotiaana, kertoo hänen kustantajansa Planeta . Ruiz Zafon tuli tunnetuksi moninkertaisesti palkitulla Tuulen varjo -kirjallaan, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2004. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja häntä pidetään kotimaansa luetuimpana kirjailijana sitten Don Quijoten luojan, Miguel de Cervantesin.

Ruiz Zafonilta on suomennettu myös teokset Enkelipeli, Taivasten vanki, Marina sekä Henkien labyrintti. Ruiz Zafon toimi tienavaajana monelle muulle kotikaupunkinsa Barcelonan kirjailijalle.

STT:n jutussa vuodelta 2012 hän nosti perinteisen viihdekirjallisuuden kunniaan.

– Usein ihmiset unohtavat, että ne, joita nyt pidetään klassikoina, kuten Cervantes, Shakespeare ja Dickens, aloittivat populaarikirjailijoina, jotka julkaisivat tekstejään jatkokertomuksina. Itse yritän kutsua ihmisiä nauttimaan kirjallisuudesta. Pyrin tekemään sen viihteen keinoilla, en ylimielisen osoittelevalla tavalla.

Zafon kertoi pitävänsä Dickensiä maailman parhaana kirjailijana.

– Olen ottanut vaikutteita myös Dostojevskilta, Balzacilta, Alexandre Dumas'lta ja Victor Hugolta.

Televisio on antikristus?

Tuulen varjon läpimurtoa saattaa selittää se, että opus on samaan aikaan sekä goottilainen kauhutarina, viktoriaaninen rakkaustarina, mysteeriromaani, trilleri, humoristinen veijaritarina sekä historiallinen romaani.

Viime vuodet Zafon asui ja työskenteli Yhdysvaltojen Los Angelesissa käsikirjoittajana.

–Otin Tuulen varjoon aineksia myös esimerkiksi elokuvista, valokuvista, musiikista ja kuvataiteesta. Halusin, että lukijat pystyvät kuvittelemaan valot, äänet ja tunnelmat, kirjailija selitti.

Zafon oli elokuvan ystävä, mutta television tila sai maestrolta kipakkaa kritiikkiä – myös hänen kirjojensa sivuilla.

–Televisio on antikristus -- Tämä maailma ei kuole atomipommiin, kuten lehdissä kirjoitetaan, vaan nauruun ja latteuksiin, vitsien vääntämiseen kaikesta, huonojen vitsien sitä paitsi, julistaa Zafonin teoksen henkilöhahmo Fermin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.