Atlantassa mustan miehen ampumisesta epäiltyä poliisia syytetään murhasta

Syyttäjän mukaan poliisilla ei ollut perusteita ampua 27-vuotiasta Rayshard Brooksia, kun tämä pakeni paikalliselta pikaruokaravintolalta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain Atlantassa mustan miehen ampumisesta epäilty poliisi on saanut syytteet murhasta.

Atlantan yleisen syyttäjän Paul Howardin mukaan poliisilla ei ollut perusteita ampua 27-vuotiasta Rayshard Brooksia, kun tämä pakeni paikalliselta pikaruokaravintolalta. Syyttäjä myös huomautti syytetyn poliisin potkaisseen verta vuotavaa Brooksia.

Syyttäjän näkemyksen mukaan tilanteessa olleet poliisit eivät olleet hengenvaarassa eikä heillä ollut vaaraa saada vakavia fyysisiä vammoja. Syyttäjän mukaan Brooksin ampumisesta epäilty poliisi ja tämän kollega rikkoivat lisäksi useita poliisilaitoksen sääntöjä pidätystilanteessa.

Jo aiemmin potkut saanutta poliisia vastaan on yhteensä 11 syytettä, jotka liittyvät Brooksin kuolemaan.

Syytetyllä poliisilla saattaa olla edessään kuolemantuomio tai elinkautinen.

Brooks oli ollut nukkumassa ennen pidätystä

Perjantain tapahtumat saivat alkunsa, kun Brooks oli nukkunut autossaan tukkien pikaruokaravintolan autokaistan. Poliisit tekivät Brooksille puhalluskokeen, minkä jälkeen häntä epäiltiin rattijuoppoudesta.

Brooks vastusti pidätystä ja lähti pakoon, kaapaten etälamauttimen yhdeltä poliiseista. Pakonsa aikana hän osoitti etälamauttimella poliisia, minkä seurauksena poliisi ampui häntä.

Yhdysvalloissa on viikkoja osoitettu mieltä rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastaan. Mielenosoittajat ovat vaatineet uudistuksia poliisin toimintaan ja myös poliisilaitoksen lakkauttamista sellaisenaan.

Mielenosoitukset alkoivat, kun mustaihoinen George Floyd kuoli toukokuun lopussa poliisin käsissä Minneapolisissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti aiemmin viikolla asetuksen, jonka tarkoituksena on kohentaa maan poliisilaitosten tilaa.

Presidentin valta poliisin toimintaan on kuitenkin rajallinen. Poliisivoimia hallinnoidaan lähinnä paikallisella tai osavaltion tasolla.

Trump sanoi kuitenkin käyttävänsä liittovaltion tukia vipuvartena. Valkoisen talon lähteet kertoivatkin jo aiemmin, että liittovaltion määrärahat poliisilaitoksille kytketään uudistuksien toteuttamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahdelle ensimmäinen maali kotipelissä Ilvestä vastaan
 3. Suora lähetys: Reipas hakee revanssia MiPKin vieraana - ottelu käynnissä, ESS:n tilaajana voit katsoa peliä tästä
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 8. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.