Unkarin parlamentti päätti luopua kohua aiheuttaneesta poikkeustilasta

Maaliskuussa ilman määräaikaa säädetty poikkeustila antoi pääministeri Viktor Orbanille laajat valtuudet hallita ohi parlamentin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Unkarin parlamentti on päättänyt lopettaa koronavirukseen liittyvän vaaratilan, joka merkitsee hallituksen laajojen poikkeusvaltuuksien päättymistä.

Unkarin maaliskuinen päätös antoi pääministeri Viktor Orbanille laajat valtuudet hallita ohi parlamentin. Ilman määräaikaa säädetty poikkeustila sai paljon kansainvälistä kritiikkiä, ja sen katsottiin nakertavan entisestään Unkarin demokratiaa. EU kritisoi päätöstä Euroopan arvojen vastaiseksi.

Parlamentti äänesti tänään sen puolesta, että se pyytää hallitusta päättämään koronavirukseen liittyvän vaaratilan.

Hallituksen odotetaan päättävän vaaratilan virallisesti myöhemmin tällä viikolla. Hallituksen kriitikoiden mukaan Orbanin hallitukselle jää tästä huolimatta laajemmat valtuudet kuin ennen koronakriisiä.

Parlamentin kerrotaan hyväksyneen samalla lain, joka mahdollistaa kriitikoiden mukaan sen, että hallitus voisi julistaa toisen niin kutsutun "lääketieteellisen kriisin tilan". Tämä voisi mahdollistaa jatkossakin hallitsemisen parlamentin ohi, mahdollisesti ilman määräaikaa.

Lukuisat merkittävät hallitusta kritisoivat kansalaisjärjestöt varoittivat yhteisessä tiedotteessa, että vaaratilan päättäminen on vain "optinen illuusio".

Orbanin Fidesz-puolueella on maan parlamentissa selvä enemmistö.

Hallitus vaati anteeksipyyntöjä kriitikoilta

Oppositiopuolueet ovat kutsuneet maaliskuussa asetetun poikkeustilan suomia valtuuksia jopa "diktatorisiksi" ja sanoneet Orbanin hyväksikäyttävän erityisvaltuuksia oman valtansa vahvistamiseksi koronan vastaisen taistelun sijaan.

Hallituksen edustajat ovat kertoneet aiemmin, että hallitus odottaa sitä kritisoineilta anteeksipyyntöä.

Unkarin hallituksen kansainvälisen viestinnän toimisto vahvisti toukokuun lopussa STT:lle, että se on lähettänyt anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä maan hallintoa kritisoineille tahoille. Toimiston mukaan maan demokratian tilaa arvioitiin väärin perustein.

Kirjeet liittyivät Unkarin hallitukselle annettuihin poikkeusvaltuuksiin. Kirjeitä lähti myös Suomeen, yhden sai suomalaistutkija, jolta vaadittiin anteeksipyyntöä siitä, että hän oli kutsunut Unkaria koronakriisin keskellä diktatuuriksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 4. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 7. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 8. Yön uutiskooste: Suolistosyövät yleistyvät - moni pitää oireita vain "herkkävatsaisuutena"
 9. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 10. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 11. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 12. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 13. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 14. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 15. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.