Tuottelias kirjailija ja ohjaaja Ilkka Kylävaara on kuollut 73-vuotiaana – "Ahkera, nopea ja kärsimätön", kuvailee pitkään yhteistyötä tehnyt Seppo Ahti

Kylävaara ohjasi ja käsikirjoitti urallaan noin 300 tv-ohjelmaa ja julkaisi 35 kirjaa. Hänet tunnettiin myös tv-sarjoista Ilettääkö ja Enkelten Keittiö. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Kirjailija, ohjaaja ja toimittaja Ilkka Kylävaara on kuollut. Helsingissä vuonna 1946 syntynyt Kylävaara oli kuollessaan 73-vuotias.

Kylävaaran kanssa pitkään yhteistyötä 1970–80-luvuilla tehnyt Seppo Ahti vahvistaa uutisen STT:lle. Ensimmäisenä asiasta kertoi Iltalehti .

Kylävaara ja Ahti juonsivat yhdessä Enkelten keittiö -viihdeohjelmaa ja julkaisivat vuosien ajan Kutka – eräänlainen vuosikirja -teosta yhdessä Timo Mäkelän kanssa. Ahti kuvailee STT:lle pitkäaikaisen yhteistyökumppanin olleen "hankalasti määriteltävä ihminen".

– Ulospäin hirveän itsevarma ja ulospäin suuntautunut, mutta en ole ollenkaan varma, oliko hän sitä oikeasti.

Ilkka Kylävaara ehti julkaista uransa aikana noin 35 kirjaa sekä ohjata ja käsikirjoittaa noin 300 tv-ohjelmaa. Enkelten keittiön lisäksi Kylävaara juonsi myös tv-sarjaa Ilettääkö. Uransa aikana Kylävaara kirjoitti myös näytelmiä ja juonsi radio-ohjelmia.

– Uskomattoman ahkera, nopea ja kärsimätön. Jos hän olisi viitsinyt jonkun juttunsa kirjoittaa kahteen kertaan, ne olisivat olleet vielä huomattavasti parempia. Paljon sai aikaiseksi, mutta en koskaan kuullut, että hän olisi mitään juttua kirjoittanut kahteen kertaan, Ahti naurahtaa.

– Siinä vaiheessa, kun me muut vielä funtsattiin asioita, hän oli jo yleensä tehnyt jotain.

Terävä kynä ja huumorintaju

Säveltäjä Kaj Chydenius on oman arvionsa mukaan säveltänyt Kylävaaran tekstejä lauluiksi ainakin useita kymmeniä.

Kylävaaran teksteissä Chydeniukseen vetosi erityisesti huumori.

– Taitava hän oli, kerta kaikkiaan. Hän kirjoitti esimerkiksi näyttelijä Matti Pellonpään muistorunon On Eliten pöydässä paikka. Se on hirveän hieno. Niin hienoja muistorunoja ei moni ole kirjoittanut, Chydenius sanoo STT:lle.

– Kyllä hän jättää merkittävän muiston.

Kylävaaran teräväsanaiset kolumnit suututtivat ajoittain kohteensa ja veivät Kylävaaran jopa oikeuteen asti.

Teatteriohjaajana Kylävaara toimi 1970-luvun alussa muun muassa Ryhmäteatterissa. Hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2002.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 4. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 7. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 8. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 9. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 10. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 12. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 13. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 14. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 15. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.