Lintilä: Lakiesitys sähkön siirtohinnoista tulee eduskuntaan syksyllä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus on tuomassa syksyllä eduskuntaan lakiesityksen liittyen sähkön siirtohintoihin.

Asia kävi ilmi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, kun kokoomuksen Heikki Vestman kysyi sähkön korkeisiin siirtohintoihin puuttumisesta. Vestmanin mukaan monopoliyhtiö Carunalle päätyvät sähkönsiirtorahat pitäisi "monopoliparonien" sijaan saada kansalaisille ja kulutukseen.

– Ihmiset ovat liiaksi monopolin armoilla, sähkönsiirtoa kun ei voi kilpailuttaa. Nykytila kustantaa suomalaisille jopa miljoona euroa ylimääräistä joka ikinen päivä, ja hinnat vain nousevat, Vestman sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä teki huhtikuussa sähkön siirtohintojen hillitsemiseen tähtäävän lakialoitteen. Kokoomusedustajien mukaan kansanedustajille tulee runsaasti kriittisiä yhteydenottoja sähkön siirtohinnoista.

– Suomalaisilta tulee erittäin tyrmäävää palautetta näistä sähkön siirtohinnoista. Tämä asia suututtaa suomalaisia suunnattomasti ja juuri siitä syystä, että siihen ei pääse vaikuttamaan. Se on kuin automaatti, joka työntää aina vain suurempaa laskua, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

"Jättituotot tyhjästä"

Kokoomusedustajat ihmettelivät, miksi asiassa ei edetä nopeammin vaan vasta syksyllä.

– Tämän valintanne vuoksi Carunan monopoliparoneille kertyy joka päivä 300 000 euroa tuottoa tyhjästä, Vestman laski.

Lintilä ja pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosivat eduskunnan toimintarajoituksiin koronavirusepidemian vuoksi.

– Eduskunta on edellyttänyt, että tämän koronakriisin aikana ei tuotaisi ristiriitoja herättäviä esityksiä eduskuntaan, ja tähän tahtoon olemme pyrkineet vastaamaan, Marin sanoi.

Vestmanin mukaan eduskunnassa ei ainakaan torstaisen keskustelun perusteella näyttänyt asiassa olevan ristiriitoja sähkön siirtohintojen suhteen, joten asian voisi tuoda eduskunnan käsittelyyn myös korona-aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahdelle ensimmäinen maali kotipelissä Ilvestä vastaan
 3. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 8. Reipas taipui MiPKille maalein 4 –1 - katso ottelu jälkilähetyksenä tästä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.