Harry Potter -kirjailija J. K. Rowling kertoo kokeneensa seksuaalista väkivaltaa ja perheväkivaltaa

Rowling kirjoittaa blogitekstissään, että paljastaa asian antaakseen kontekstin aiemmille kiistanalaisille kommenteilleen transihmisistä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valtavaan menestykseen kohonneen Harry Potterin luoja, kirjailija J. K. Rowling kertoi keskiviikkona, että hän on kokenut perheväkivaltaa ja seksuaalista väkivaltaa.

Rowling kirjoittaa blogitekstissään , että paljastaa asian antaakseen kontekstin aiemmille kiistanalaisille kommenteilleen transihmisistä.

– Olen ollut julkisuudessa yli 20 vuoden ajan, mutten ole koskaan puhunut julkisesti siitä, että olen selvinnyt perheväkivallasta ja seksuaalisesta väkivallasta. Se ei johdu siitä, että olisin häpeissäni minulle tapahtuneista asioista, vaan koska niitä on traumaattista muistella.

Rowling aiheutti kohun viime viikonloppuna, kun hän kirjoitti Twitterissä "ihmisistä, joilla on kuukautiset".

– Olen varma, että heitä kuvaamaan on ollut joku sana. Auttakaa minua, Rowling tviittasi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Rowlingia syytetään transfobiasta. Joulukuussa hän antoi tukensa naiselle, joka oli menettänyt työnsä, koska naisen työnantaja piti tämän tviittejä transfobisina. Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkijana työskennellyt nainen oli tviitannut, etteivät transihmiset voi korjata biologista sukupuoltaan.

Rowling kertoi keskiviikkona, että hänen "Twitterinsä on pursunnut transaktivistien syytöksiä ja uhkauksia" joulukuun jälkeen.

Rowling kertoo painineensa sukupuoli-identiteettinsä kanssa

Rowling kertoi pohtineensa transasioita useita vuosia, koska hän mietti nuorempana sukupuoli-identiteettiään.

54-vuotias Rowling kertoo elämässään olleen ajanjakson, jolloin hänellä oli ristiriitaiset tunteet naisena olemisesta. Hän kirjoittaa oppineensa myöhemmin, että on hyväksyttävää olla hämillään, seksuaalinen ja epäseksuaalinen sekä epävarma siitä, mikä tai kuka on.

Rowlingin mielestä hänellä pitäisi olla sananvapaus asiassa, joka on ollut aina läsnä hänen elämässään.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Rowling myös väittää, että "nykyinen räjähdys transaktivismissa" olisi aiheuttanut sen, että monet ihmiset korjaavat sukupuoltaan pohtimatta asiaa riittävästi.

Kirjailija palaa esseensä lopussa kokemaansa seksuaaliseen väkivaltaan ja perheväkivaltaan. Hän painottaa, on selviytyjä eikä missään nimessä uhri.

– En kirjoittanut tätä esseetä siinä toivossa, että minua säälittäisiin, hän kirjoittaa.

– Mainitsin menneisyyteni ainoastaan siksi, että kuten jokaiselle ihmisellä tällä planeetalla, minullakin on monimutkainen taustatarina, joka muokkaa pelkojani, kiinnostuksenkohteitani ja mielipiteitäni.

Radcliffe pahoitteli kirjailijan tekstejä

Harry Potter -elokuvien tähti Daniel Radcliffe pyysi maanantaina anteeksi heiltä, joita Rowlingin kommentit ovat loukanneet.

Radcliffe kirjoitti aiheesta LGBTQ-ihmisten itsemurhia ehkäisevän Trevor Project -organisaation nettisivuille. Kirjaimet tarkoittavat sanoja lesbo, gay (homo), bi ja trans. Q voi olla queer tai questioning, joista jälkimmäinen tarkoittaa seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoli-identiteettiään pohtivaa ihmistä.

– Transnaiset ovat naisia, Radcliffe kirjoitti.

– Muun väittäminen pyyhkii transihmisten kunnian sekä arvon ja on vastaan kaikkia niitä neuvoja, joita ovat antaneet terveysalan ammattilaiset, joilla on paljon enemmän asiantuntemusta tässä asiassa kuin Jo:lla (Rowlingilla) tai minulla.

Rowling oli jo tuolloin puolustanut itseään ponnekkaasti ihmisten kritisoidessa hänen tviittejään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 4. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 5. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 6. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 7. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 8. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 10. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 11. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 12. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 13. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 14. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 15. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.