Anu Vehviläinen on keskustan ehdokas puhemieheksi, valintaa puolsi monipuolinen ja pitkä ura poliitikkona

Kansanedustaja Anu Vehviläinen keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa tänään. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Keskustan eduskuntaryhmä on valinnut Anu Vehviläisen eduskunnan puhemiesehdokkaaksi. Varsinainen puhemiesvaali on eduskunnan täysistunnossa huomenna.

Vehviläinen on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja. Hän toimii tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana sekä eduskunnan puhemiesneuvoston jäsenenä.

Hän oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kunta- ja uudistusministeri toukokuusta 2015 kesäkuuhun 2019. Sen lisäksi hän toimi viime vuonna hetken aikaa liikenneministerinä toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Vehviläinen toimi liikenneministerinä myös Matti Vanhasen (kesk.) ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksissa huhtikuusta 2007 kesäkuuhun 2011.

Vehviläinen asetettiin puhemiesehdokkaaksi, sillä eduskunnan nykyinen puhemies Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi.

Eduskunnan varapuhemiehinä toimivat SDP:n Antti Rinne ja perussuomalaisten Juho Eerola.

Kurvinen: Monipuolinen ja pitkä kokemus valttikortteina

Keskustan eduskuntaryhmän valinta puhemiesehdokkaasta oli yksimielinen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi medialle valintakokouksen jälkeen, että Vehviläisen valintaa puolsi hänen monipuolinen ja pitkä kokemus poliitikkona.

Kurvisen mukaan poikkeusoloissa ja valmiuslain voimassaolon aikana on tärkeää, että käytössä on Vehviläisen ammattitaito.

– Vehviläinen on sellainen henkilö, joka tässä vaikeassa tilanteessa, koronakriisin keskellä, on juuri se oikea henkilö johtamaan tätä taloa ja puolustamaan suomalaista kansanvaltaa, Kurvinen sanoi.

Vehviläinen sanoo olevansa iloinen siitä, että eduskuntaryhmä asetti hänet puhemiesehdokkaaksi yksimielisesti. Hän kuitenkin painottaa olevansa vasta ehdokas ja että lopullinen valinta tehdään huomenna.

Vehviläinen ei vielä lähde analysoimaan, millaiset saappaat hänellä on täytettävinään Vanhasen siirtyessä valtiovarainministeriksi.

Vehviläinen sanoo, että eduskunnassa ja politiikassa yleensäkin suunnitellaan ja tehdään pitkän tähtäimen linjauksia, mutta asiat eivät mene aina niin kuin on suunniteltu. Hän kuvailee oman ehdokkuutensa olevan tällainen yllätyselementti, joita politiikassa on.

– Kyllähän tämä yllätykselliseltä tuntuu. Puolueessa on ollut dramaattisia päiviä, hän sanoo.

Vehviläiseltä vapautuva sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan paikka täytetään Kurvisen mukaan myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.