Teemu Selänne -kirjan tekijä Ari Mennander tuomittiin törkeistä talousrikoksista ehdolliseen vankeuteen – haastaa Selänteen yhtiöt oikeuteen

Mennander sai urheilukulttuuritekopalkinnon vuonna 2015 Teemu-kirjasta. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut media-alan yrittäjän, tietokirjailija Ari Mennanderin muun muassa törkeistä petoksista puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomion mukaan Mennander oli salannut maksukyvyttömyytensä ja näin erehdyttänyt kolme eri tahoa antamaan hänelle lainoja yhteensä runsaan 200 000 euron edestä. Mennander ei kyennyt maksamaan lainoja takaisin.

Hän oli myös erään viestintäyrityksen pankkitunnuksia käyttämällä siirtänyt ilman lupaa rahaa omalle pankkitililleen ja maksanut viestintäyrityksen pankkitilillä olleilla rahoilla oman yhtiönsä laskuja.

Oikeus tuomitsi Mennanderin kolmesta törkeästä petoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja velallisen petoksesta. Törkeän kirjanpitorikoksen osalta syyttäjä luopui syytteestä.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2011–2016. Mennander on myöntänyt syytekohdat, joista hänet tuomittiin käräjäoikeudessa.

Oikeus myös velvoitti Mennanderin maksamaan korvauksia yhteensä noin 220 000 euroa.

Mennander on kirjoittanut muun muassa Teemu Selänteestä kertovan Teemu-kirjan. Se oli vuoden 2014 myydyin kirja Suomessa 77 000 kappaleen myynnillä. Mennander on työskennellyt aiemmin myös urheilutoimittajana, Yle Urheilun vastaavana tuottajana ja MTV:n Tulosruudussa.

Mennander: Selänteen yhtiöiltä liian pieniä tilityksiä

Mennanderin mukaan hänen aiemman yrityksensä konkurssin ja talousrikostensa taustalla on velkaantuminen, joka johtuu Selänteen elämäkerrasta aiheutuneista saatavista.

Mennander ilmoitti tänään haastavansa Selänteen yhtiöt TS Holdingin ja TS Promotionin oikeuteen. Kirjailija katsoo, että yhtiöt ovat tehneet kirjatuotoista liian pieniä tilityksiä ja jättäneet laskuja maksamatta perusteetta.

Mennanderin mukaan Teemu-kirjan saamatta jääneiden tuottojen määrä on merkittävä. Hänen nykyinen yrityksensä Mennu Productions on jättänyt Helsingin käräjäoikeuteen haastehakemuksen runsaan 250 000 euron saatavista TS Holdingilta ja TS Promotionilta.

Mennander sanoo taistelevansa saatavistaan, jotta pystyisi paremmin suoriutumaan velvoitteistaan omille velkojilleen.

– Tein Teemu Selänne -elämäkerran julkistamisen viivästyessä ja yhtiöni talousvaikeuksien kasvaessa paniikkiratkaisuja, joita nyt kadun, Mennander sanoo tiedotteessa.

Selänteen asianhoitaja kiistää väitteet

Selänteen asianhoitaja Ari Lehto kiistää Mennanderin väitteet TS-yhtiöiden liian pienistä tilityksistä. Lehdon mukaan vanhat Teemu-kirjan tuotot on hoidettu Mennanderin aiemman, konkurssiin menneen yhtiön Mennu-Median kanssa.

– Hänelle on tilitetty kaikki, Lehto sanoo STT:lle.

Mennanderin mukaan hänen haastehakemuksensa liittyy myös saataviin erillisistä toimeksiannoista vuosina 2016–2019. Nämä koskevat Mennanderin mukaan muun muassa TS Holdingin ja Jokerien yhteistyöneuvotteluita sekä Selänteen kansainvälisen elämäkerran kustannustöitä.

Lehto sanoo, että kyse on Mennanderin lähettämistä perättömistä laskuista. Lehdon mukaan kaikki sopimukset ja työt Mennanderin kanssa irtisanottiin loppusyksystä viime vuonna.

– Sen jälkeen hän rupesi joulukuussa keksimään näitä laskuja, jotka on kaikki kiistetty ja ilmoitettu jo tammikuussa meiltä yhtiöstä juristin kautta, että ne ovat perusteettomia eivätkä perustu mihinkään sopimuksiin tai tehtyihin töihin, Lehto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 4. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 5. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 6. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 7. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 9. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 10. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 11. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 12. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 13. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 14. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 15. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.