Katri Kulmunin shokkiero jättää keskustalle kaksi vuorokautta aikaa valita uuden valtiovarainministerin

Kulmunin saama mediavalmennus on aiheuttanut viime päivinä keskustelua. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Keskustan puoluevaikuttajat valitsevat sunnuntaina ehdokkaan uudeksi valtiovarainministeriksi. Katri Kulmunin ero ministerin paikalta tuli STT:n haastattelemille puoluevaikuttajille täytenä yllätyksenä.

Kulmuni ilmoitti perjantaina lyhyessä tiedotustilaisuudessaan eroavansa valtiovarainministerin paikalta, mitä hän perusteli halullaan kantaa poliittista vastuuta. Keskustan puheenjohtajana hän aikoo jatkaa.

Kulmunin kohtaloksi koitui se, että hän otti Tekirin viestintävalmennusta, josta kertynyt 56 000 euron lasku maksatettiin ministeriöillä. Koulutukset näyttävät tukeneen myös hänen ehdokkuuttaan puheenjohtajaksi ja sen jälkeen puheenjohtajan tehtävää.

– Puheharjoituksessa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä, Kulmuni sanoi eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenet kokoontuvat sunnuntaina valitsemaan ehdokkaansa uudeksi valtiovarainministeriksi. Perjantaina, vain muutama tunti Kulmunin ilmoituksen jälkeen, puoluekentän tunnot olivat yhä järkyttyneet.

– Sanattomaksi vetävä yllätys tämä oli, eräs puoluehallituksen jäsen summasi.

Kulmunin mukaan hän ei kiinnittänyt huomiota siihen, että harjoitteissa ei olisi saanut olla osia, jotka liittyvät tehtävään puoluejohdossa.

– Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista, enkä ole tilannut tai hankkinut niitä. Minullekin selvisi tähän kaikkeen käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla, Kulmuni sanoi.

Kulmunin esikunnasta yhteyshenkilönä Tekiriin on toiminut erityisavustaja Kari Jääskeläinen.

Lintilän nimi nousee pohdinnoissa

Useampi puoluehallituksen jäsen nostaa elinkeinoministeri Mika Lintilän nimen mahdolliseksi valtiovarainministeriksi. Lintilän valinta olisi STT:n haastattelemien puolueaktiivien mielestä loogista, koska hän toimi tehtävässä puolivuotta Antti Rinteen (sd.) pääministerikaudella.

Ylen tavoittama Lintilä kiersi kysymyksen, olisiko hän käytettävissä tehtävään.

– Kaikkiin valtioneuvoston tehtäviin on varmasti suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä mielenkiintoa, Lintilä sanoi.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen, pian vanhempainvapaalta palaavan ja tiede- ja kulttuuriministeriksi nousevan Annika Saarikon sekä puhemies Matti Vanhasen nimiä pyöriteltiin perjantai-iltana.

Puoluekentän aktiivit saivat kuulla Kulmunin vetäytymisestä vain vähän ennen tiedon kertomista julki. Se, että huhuja ei ehtinyt liikkua, tulkittiin kertovan siitä, että hän teki ratkaisuna yksin.

Avustajan olisi pitänyt nostaa kytkintä, ei ministerin

Keski-Suomen piirijohtajan Tahvo Anttilan mielestä europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen olisi sopiva uudeksi valtiovarainministeriksi. Pekkarinen on kymmenen kauden kansanedustaja Keski-Suomen vaalipiiristä ja viiden hallituksen ministeri.

– Hän olisi tässä kohdassa riittävän tiukka henkilö pitämään huolen meidän rahoista, Anttila arvelee.

Hän veikkaa, että sunnuntain kokouksessa äänestetään useamman ehdokkaan joukosta.

Lukuisista haastatelluista puoluehallituksen jäsenistä kukaan ei pitänyt tarpeellisena, että koolle kutsuttaisiin puoluekokous jo ennen syyskuuta. Koronatilanteen takia aktiivit pohtivat, onko kokouksen järjestäminen edes syksyllä mahdollista ainakaan normaalein puittein.

Anttila on varma, että keskustan puoluekokousta ei aikaisteta syksystä. Hänen mielestään koronatilanne pitää huolen siitä.

Hän epäilee, että Kulmuni saattaa tehdä oman ratkaisunsa myös puheenjohtajana jatkamisen suhteen, vaikka kyse on avustajan mokasta.

– Sanon ihan suoralta kädeltä, että ennemmin olisi pitänyt kytkintä nostaa sen avustajan, joka tämän asian on junaillut eikä suinkaan ministerin.

Etelä-Hämeen puoluehallituksen edustaja Johanna Häggman kuvailee ministerin eroa selkärankaiseksi teoksi, jota politiikassa harvoin näkee, mutta hänen mielestään se oli kohtuutonta.

– Eihän ministeri ole niitä laskuja hoitanut. Esikunnasta varmaan löytyy henkilö, jonka pitäisi vastuu kantaa, vaikka totta kai se vastuu ministerille tulee.

Varsinais-Suomen piirin puoluehallituksen edustaja Satu Simelius kuvailee tuntojaan harmistuneeksi

– Ymmärrän, että tälle kohulle täytyi saada piste ja tämä oli ehkä ainoa keino, mutta harmittaa Katrin puolesta. Epäreilu tilanne, hän ei itse niitä koulutuksia ollut tilannut, vaan ne olivat avustajakunnan töppäilyitä, sanoo Simelius.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.