Ruotsi poistaa matkustusrajoituksia, tartunnat kuitenkin nousussa

Ruotsissa raportoitiin torstaina 20 ihmisen kuolleen koronaviruksen seurauksena vuorokauden aikana. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Ruotsi ilmoitti torstaina poistavansa maan sisäisiä matkustusrajoituksia ensi viikolla, koska koronatilanne on parantumassa. Huolta aiheutti kuitenkin uusien koronavirustartuntojen määrän nousu.

Tulevan viikon lauantaista lähtien kaikki oireettomat ihmiset saavat matkustaa vapaasti maan sisällä.

Ruotsissa on ollut voimassa rajoitus, jonka mukaan pidemmät kuin kahden tunnin automatkat kotipaikalta ovat sallittuja vain poikkeustapauksissa. Suosituksena on ollut, ettei kotipaikkakunnalta poistuttaisi lainkaan.

Ruotsissa raportoitiin torstaina 20 ihmisen kuolleen koronaviruksen seurauksena vuorokauden aikana. Yhteensä Ruotsissa on rekisteröity 4 562 koronavirukseen liittyvä kuolemaa.

Koronavirustartuntoja maassa on rekisteröity yhteensä liki 42 000. Tehohoidossa on ollut tai on runsaat 2 100 potilasta.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa on kuollut yhteensä 450 ihmistä miljoona asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli torstaina 58.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tehohoitoa tarvitsevien määrä on pysynyt tasaisena. Sen sijaan tartuntojen määrä Ruotsissa on jälleen kääntynyt nousuun.

– Suuri osa kasvusta on peräisin Länsi-Götanmaalta, missä viruksen leviäminen on kiihtynyt, Tegnell sanoi.

Valtionepidemiologi paheksui myös keskiviikkona Tukholmassa pidettyjä rasismin vastaisia mielenosoituksia.

– Tiedämme, että tällaiset joukkokokoontumiset ovat riski: ne ovat asiattomia ja laittomia. Ne muodostavat riskin viruksen leviämiselle, Tegnell sanoi.

Yhdysvallat lähetti Venäjälle hengityskoneita

Yhdysvaltojen Venäjälle lähettämät 150 hengityskonetta saapuivat torstaina Moskovaan. Edellinen pienempi Yhdysvaltain apulähetys tuli Venäjälle pari viikkoa sitten.

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettilään Rebecca Rossin mukaan hengityskoneet ovat lahja Venäjän kansalle ja ne ovat korkeatasoisimpia, mitä maailmasta löytyy.

Vielä reilut pari kuukautta sitten Venäjä lennätti sotilaskoneellaan hengityskoneita ja muita lääkintätarvikkeita Yhdysvaltoihin. Venäläisvalmisteisia hengityskoneita ei ole kuitenkaan otettu käyttöön, koska samanlaiset laitteet olivat aiheuttaneet kaksi tulipaloa sairaaloissa Venäjällä.

Venäjällä on maailman kolmanneksi entinen vahvistettuja koronatartuntatapauksia Yhdysvaltain ja Brasilian jälkeen, yli 441 000. Torstaina tartuntojen määrän kerrottiiin jälleen lisääntyneen lähes 9 000:lla. Uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia ilmoitettiin 169.

Espanja kertoi torstaina avaavansa maarajojaan heinäkuun alussa, jolloin poistetaan matkustusrajoitukset Ranskasta ja Portugalista maitse tulevilta.

Laivalla ja lentokoneella Espanjaan tulevien rajoitukset pysyvät voimassa niin ikään ainakin heinäkuun alkuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahdelle ensimmäinen maali kotipelissä Ilvestä vastaan
 3. Suora lähetys: Reipas hakee revanssia MiPKin vieraana - ottelu käynnissä, ESS:n tilaajana voit katsoa peliä tästä
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 8. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.