Lapin tulvatilanne näyttää hyvältä – vain Tornionjokilaaksossa huippu saavuttamatta

Varsinkin Kittilässä ja Rovaniemellä pelättiin tulvien aiheuttavan suuria vahinkoja. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Lapin ennätyslumisen talven jälkeen pelätyt suurtulvat näyttävät jäävän toteutumatta tänä keväänä. Varsinkin Kittilässä ja Rovaniemellä pelättiin tulvien aiheuttavan suuria vahinkoja.

– Nyt tilanne näyttää hyvältä. Kaikissa muissa keskeisissä paikoissa vedet ovat laskussa, paitsi Tornionjokilaaksossa. Siellä vedenpinnat vielä jonkin verran nousevat ja saavuttavat huippunsa Tornionjoen alueella ensi viikolla 10.–11. päivä kesäkuuta, Lapin Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.

Alaraudanjoen mukaan tulvatilanne on menossa hyvään suuntaan, vaikka eilen tuli hetkellisesti huonompia tietoja Ivalosta.

– Ivalojoki sai saderyöpyn ja se eilisen aikana nouskahti, mutta se on nyt lähtenyt mukavasti laskuun.

Alaraudanjoen mukaan tulvatilanteen helpottumista auttaa se, ettei lähiaikoina ole luvassa sellaisia sateita, jotka kääntäisivät tilanteen uudelleen huonompaan suuntaan. Tornionjokilaakson tilanne ei myöskään ole kriittinen, vaikka tulvahuippu on siellä vielä saavuttamatta.

– Sielläkin virtaamat ovat tasaantuneet kevään kuluessa. Pellon alue oli pitkään ennusteissa, että siellä tultaisiin vahinkorajalle, mutta nyt näyttää, että siitä jäädään ehkä jopa puoli metriä.

Pellon ohella myös Tornion alue on ollut riskikohde, mutta siellä on penkereitä korotettu etuajassa. Alaraudanjoen mukaan Tornion penkereet riittävät hyvin.

Kittilä ja Rovaniemi säästyivät pahimmalta

Etukäteen ennakoitiin, että Kittilään ja Rovaniemelle tulisi merkittäviä tulvia ja samalla myös vahinkoja.

– Suurvahinkoa ei tullut. Kittilässä on viikon päivät vedenkorkeus ollut vahinkorajan tuntumassa. Ei siihen olisi sadetta paljon tarvittu, niin se olisi noussut kertaluokkaa eri lukemiin. Siinä mielessä sää suosi meitä tässä tilanteessa.

Sama tilanne on myös Kemijoella ja Rovaniemellä. Merkittävin tekijä tulvien välttämisessä on ollut mukava kevätsää – aurinkoinen ja vähäsateinen.

Alaraudanjoen mukaan merkittävin osa talven aikana sataneesta lumesta on jo nyt sulanut.

– Nyt ainoastaan sade voi muuttaa konkreettisesti tulvatilannetta, eikä tiedossa ole sellaisia sateita, jotka voisivat vedenpinnan laskua muuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.