Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa

Opetusministeri Li Andersson kertoi tiedotustilaisuudessa, että syyslukukauden perusopetus järjestetään lähtökohtaisesti lähiopetuksena. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Hallitus esittää koulutuksen lainsäädäntöön väliaikaisia muutoksia, jotka mahdollistaisivat poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen koronavirustilanteen takia. Lakiesitys hyväksyttiin torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että syyslukukauden perusopetus järjestetään lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Kunnat ja tartuntatautiviranomaiset voivat kuitenkin päättää siirtymisestä etäopetuksen ja lähiopetuksen vuorotteluun, mikäli tautitilanne sitä vaatii.

– Etäopetusta ei ole tarkoitus käyttää enempää kuin se on oppimisen turvaamisen kannalta välttämätöntä, Andersson sanoi.

Ministerin mukaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirryttäessä epidemiatilannetta tulee seurata kuukausittain.

– Ei ole mahdollista päättää koko syyslukukaudeksi, että nyt ollaan vuorotellen etä- ja lähiopetuksessa, vaan pitää koko ajan katsoa, edellyttääkö epidemiatilanne sitä.

Mahdollisuus lähiopetuksesta poikkeamiseen ei Anderssonin mukaan koske esimerkiksi esikoululaisia ja peruskoulun 1.–3. luokan oppilaita.

Lainsäädännön on määrä olla voimassa vuoden loppuun asti. Lakien voimaantulosta päättää eduskunta.

Näyttötöiden suorittaminen virtaviivaistuisi

Perusopetuslain lisäksi väliaikaisia muutosesityksiä tehtiin myös ammatillista koulutusta ja korkeakouluja koskevaan lainsäädäntöön.

Esimerkiksi ammattikouluissa näyttötöiden toteuttamista esitetään helpotettavan, jos se virustilanteesta johtuen on muutoin hyvin vaikeaa. Tällöin opiskelija voi suorittaa näytön tekemällä muita käytännön tehtäviä, jotka mahdollisimman hyvin vastaavat aitoja työtilanteita.

Korkeakoulujen kohdalla virustilanne otetaan huomioon muun muassa lukukausi-ilmoittautumisessa. Ensimmäiseltä lukuvuodelta on voinut ilmoittautua poissaolevaksi vain muutamien painavien syiden perusteella, kuten varusmiespalveluksen tai vanhempainvapaan vuoksi. Nyt hallitus esittää, että opiskelija voisi lykätä opintojensa aloittamista painavan epidemiatilanteeseen liittyvän syyn takia.

Lisäksi korkeakoulujen lainsäädäntöä esitetään muutettavaksi siten, että korkeakouluilla ei jatkossa ole velvollisuutta järjestää tutkintoon johtavia opintoja, jos epidemiatilanne estää niiden järjestämisen. Tällöin opiskelijoille myönnetään tarvittaessa jatkoaikaa tutkintojensa suorittamiseen.

Ammattikouluja ja korkeakouluja koskevan lainsäädännön on määrä päättyä heinäkuun lopussa ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 3. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 4. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 5. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 6. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 7. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 8. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 9. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 10. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 11. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 12. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 13. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 14. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa
 15. Lahden kaupunki muistuttaa: autoa ei saa pestä kadulla tai parkkipaikalla – ympäristön ystävä suuntaa pesulaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.