Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Elpymisvälinettä viime viikolla kommentoinut eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kertoi, että ehdotettu kokoluokka on suurin piirtein sellainen kuin Suomi oletti. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen sisällä on periaatteellista epävarmuutta Euroopan unionin 750 miljardin euron elvytysrahastosta ja siitä, kuinka merkittävän uuden askeleen EU on sen myötä ottamassa. Hallitus ei sen takia onnistunut ottamaan yhteistä kantaa tekeillä olevaan elvytyspakettiin keskiviikkona EU-ministerivaliokunnan kokouksessa.

STT:n tietojen mukaan yhteinen kanta jäi muodostamatta erityisesti keskustan varovaisuuden takia. Periaatteellinen epävarmuus heijastui kysymykseen siitä, mikä on lainojen ja suorien tukien osuus paketissa. Suomi on jo aiemmin ajanut lainapohjaisuutta.

EU-komissio esitti viime viikolla mittavaa, 750 miljardin euron elpymisvälinettä, jolla ohjattaisiin rahaa EU-maiden tueksi. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Elpymisvälineestä neuvotellaan samassa yhteydessä EU:n seitsenvuotisen budjetin kanssa, koska elvytysrahaa kanavoidaan jäsenmaille sen kautta.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan asian käsittelyä jatketaan myöhemmin.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo, että EU-ministerivaliokunta oli koolla kaksi tuntia, minkä jälkeen hallituspuolueiden johtoviisikko käsitteli vielä asiaa. Hallituksen kanta on hänen mukaansa tarkoitus antaa eduskunnalle ensi tilassa.

– Tämä on niin iso kokonaisuus, että tähän täytyy perehtyä huolella. Eri poliittisia, taloudellisia ja juridisia ulottuvuuksia on paljon ja niiden punninta vaatii aikaa ja harkintaa.

– Teemme kovasti töitä, jotta kanta pystytään muodostamaan, Tuppurainen sanoi STT:lle.

Eduskunta ja muut EU-maat odottavat

Jo keskiviikkona elpymisrahastoa käsitellään EU-maiden suurlähettiläiden kokouksessa. Suomen suurlähettiläs edustaa Tuppuraisen mukaan huhtikuisten ennakkokantojen perusteella.

Hallituksen kantaa odotetaan myös eduskunnassa.

Suurella valiokunnalla on ensi tiistaina ylimääräinen kokous, jolloin se ottaa kantaa elpymispakettiin. Perustuslain mukaan Suomen kannan EU-asioihin muodostaa suuri valiokunta.

Suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr.) mukaan tässä vaiheessa olennaisinta ehkä on se, näyttääkö eduskunta vihreää valoa neuvotteluiden jatkamiselle vai ei.

– En pysty vielä ennakoimaan, miten paljon ja näin nopeasti kyetään asettamaan varsinaisia neuvottelutavoitteita ja reunaehtoja, hän sanoo.

Hassi ei lähde ennakoimaan Suomen kantaa, mutta hänen oma mielipiteensä on, että elvytyspakettia tarvitaan ja komission ehdotuksessa on elementtejä, joita hän kannattaa.

Hassi arvioi, että jos päätös elvytyspaketista EU:ssa syntyy, luvassa on paljon vääntöä.

– Kinkkisimpiin kysymyksiin kuuluu, että mikä tässä paketissa on avustuksen osuus ja mikä lainan osuus.

Toinen iso kysymys on, tehdäänkö päätös uusista tulonlähteistä, jotka menisivät suoraan EU:n budjettiin eikä kansallisten jäsenmaksujen kautta.

– Pidän järkevänä, että suoraan EU:n budjettiin meneviä tulonlähteitä lisätään. Toisaalta historiallisesti sellaisen päätöksen aikaansaaminen EU:ssa on ollut todella vaikeaa, sillä se edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä, Hassi sanoo.

Suomen kantaa tarvitaan tiistaina EU:n talousministerien kokouksessa

Ennen tiistain kokoustaan suuren valiokunnan on tarkoitus saada lausunnot ainakin valtionvarainvaliokunnalta, talousvaliokunnalta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnalta.

Suurella valiokunnalla on oma asiantuntijakuuleminen perjantaina.

Suuren valiokunnan on otettava elpymispakettiin kantaa jo tiistaina, sillä tiistain illaksi on suunniteltu EU:n talousministerien etäkokous, jossa käydään yleisluontoista keskustelua ja Suomella pitää olla yleistason kanta.

Suomea edustaa kokouksessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), joka tarvitsee eduskunnalta mandaatin.

EU:n mittava elpymispaketti on herättänyt paljon keskustelua, minkä takia se tuodaan todennäköisesti tavalla tai toisella keskusteltavaksi myös eduskunnan suureen saliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 3. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 4. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 5. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 6. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 7. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 8. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 9. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 10. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 13. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 14. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 15. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.