Lapissa odotettua suuremmat sateet voivat vielä pahentaa tulvia

Rovaniemellä ja Kittilässä on tänään pysytelty aivan vahinkorajojen tuntumassa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Lapin tulva-alueilla sateet voivat vielä nostaa vedenkorkeuksia erityisesti Ivalon ja Kittilän alueilla. Sateiden vuoksi vedenpinnat ovat paikoitellen nousseet, kertoo Lapin ely-keskus. Esimerkiksi Ivalossa sateita on tullut odotettua enemmän, ja uusi tulvahuippu voidaan saavuttaa jo tänään iltapäivällä tai viimeistään huomenna. Ivalon alueella vahinkorajaa ei kuitenkaan lähestytä, vaan vedenkorkeudet jäävät hieman aiemman ylimmän havaitun tason alapuolelle.

– Erityisesti Ivalossa ja Kittilässä vedenkorkeuksia tulee nyt seurata tarkasti. Sademääriä ei ole helppoa ennustaa etukäteen, ja odotettua suuremmat sateet voivat vielä aiheuttaa uusia tulvahuippuja, kertoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Rovaniemellä ja Kittilässä on tänään pysytelty aivan vahinkorajojen tuntumassa. Kittilässä tulevat sateet voivat vielä kasvattaa tulvaa.

Lapin ely-keskuksen mukaan loppuviikon sateet eivät osu Rovaniemelle tai muualle Kemijoen valuma-alueelle, jossa vedenkorkeudet ovat kääntyneet laskuun. Rovaniemellä vedenkorkeus on perjantain tulvahuipun jälkeen laskenut noin 10-15 senttimetriä.

Pohjois-Pohjanmaalla taas jokien virtaukset ovat jo rauhoittuneet, kertoo Tulvakeskus. Suurimmissa järvissä tulvahuiput saavutetaan jo viikon loppupuolella. Esimerkiksi Kuusamojärvi, Iijoen Jongunjärvi sekä Pudasjärvi ovat saavuttaneet jo tulvahuippunsa ja kääntyneet laskuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.