Telian laajat häiriöt huhtikuun lopulla johtuivat ohjelmistovirheestä – yksityiskohdat liikesalaisuuksia

Häiriötilanne johtui ohjelmistovirheestä, jonka myötä yhteys Suomesta ulkomaille katkesi. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Merkittäviä häiriöitä Telian datayhteyksiin huhtikuun lopulla aiheuttanut vika johtui ohjelmistovirheestä, yhtiö kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille antamassaan selvityksessä.

Häiriö tapahtui lauantaina 25. huhtikuuta, jolloin Telian datayhteydet olivat poikki useita tunteja. Vikatilanne vaikutti koko Suomessa. Telia kertoo selvityksessään, että häiriö alkoi hieman puolenpäivän jälkeen ja oli korjaantunut iltakuuteen mennessä.

Häiriötilanne johtui ohjelmistovirheestä, jonka myötä yhteys Suomesta ulkomaille katkesi. Reunareitittimet sekä pää- että varmistusyhteyden osalta lakkasivat välittämästä liikennettä samaan aikaan.

Ohjelmistovirhe koski Telian mukaan syksyllä 2019 asennettua ohjelmistoversiota. Ohjelmiston uudemmissa versioissa virhe oli korjattu.

Vikatilanteella oli vaikutuksia kiinteään verkkoon, mobiilidataan ja osittain mobiilipuheeseen. Telian mukaan korkeimmillaan samanaikaisesti noin 2 500 puhelun yhdistäminen epäonnistui 2g- ja 3g-verkossa sekä noin 2 200 puhelun 4g- ja wifi-verkossa. Yhtiön mukaan hätäpuheluissa ei havaittu häiriöitä.

Traficom puoltaa yksityiskohtien salausta

Telia katsoo, että yksityiskohtaiset tiedot häiriöstä, siihen liittyneestä ohjelmistosta ja laitteista ovat julkisuuslain nojalla salassa pidettäviä liikesalaisuuksia. Tämä koskee yrityksen mukaan myös häiriön vaikutuksia ja Telian toimintaprosesseja. Yksityiskohtaisten tietojen joutuminen kilpailijoiden haltuun aiheuttaisi yhtiölle mahdollisesti taloudellista vahinkoa, Telia arvioi.

Traficom yhtyy yrityksen arvioon.

Lisäksi Traficomin mukaan Telian antamaan selvitykseen liittyy viestintäjärjestelmien turvajärjestelyjä koskevia tietoja. Traficomin arvion mukaan näiden tietojen käsittely julkisuudessa vaarantaisi turvajärjestelyjä Telian ohella myös muilla vastaavia ohjelmistoja tai laitteita käyttävien toimijoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 3. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 6. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 10. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 13. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 14. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 15. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.