Yli kolme miljoonaa ihmistä on toipunut covid-19-taudista

Kuolemien määrässä Brasilian edellä ovat enää Yhdysvallat, Britannia ja Italia. / MICHAEL DANTAS AFP / MICHAEL DANTAS / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yli kolme miljoonaa ihmistä ympäri maailman on toipunut koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-taudista, kertovat maailman virustilannetta seuraavan Worldometer -tilastosivun laskelmat.

Viruksesta toipuneiden määriä päivitetään eri maissa hieman eri tahtiin, joten lukema ei välttämättä täysin vastaa todellista tilannetta.

Vahvistettuja tartuntoja on kirjattu koko maailmassa lähes 6,5 miljoonaa, joten toistaiseksi noin puolet tartunnan saaneista on toipunut. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu maailmassa yhteensä yli 380 000, ja noin kolmella miljoonalla ihmisellä on yhä tartunta.

Vaihtelevan testauskapasiteetin vuoksi suuri määrä tartuntoja on myös todennäköisesti jäänyt havaitsematta.

Brasilia ylitti 30 000 koronakuoleman rajan

Brasilia on ylittänyt neljäntenä maana 30 000 koronavirukseen liittyvän kuoleman rajan. Maassa vahvistettiin tiistaina ennätyksellisesti yli 1 200 uutta kuolemantapausta, minkä myötä kokonaissaldo on nyt yli 31 000.

Uusia tartuntoja vahvistettiin yli 28 000. Vahvistettuja tartuntoja 210 miljoonan asukkaan Brasiliassa on yli 550 000, eli toiseksi eniten maailmassa. Kuolemien määrässä Brasilian edellä ovat enää Yhdysvallat, Britannia ja Italia.

Todellisuudessa tartuntoja on Brasiliassa kaiken todennäköisyyden mukaan paljon enemmän, sillä maan testaus on pahasti puutteellista Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin verrattuna. Brasiliassa tehdyistä koronatesteistä yli puolet on ollut positiivisia, mikä kielii siitä, että paljon tartuntoja jää havaitsematta.

Latinalaisesta Amerikasta on tullut koronaviruspandemiassa viime viikkoina nopeimman kasvun aluetta. Brasiliassa kirjattiin tiistaina enemmän koronakuolemia kuin missään muussa maassa.

Tilanne on vakava myös Meksikossa, Perussa ja Ecuadorissa. Meksikossa kuolemia on kirjattu yli 10 000, Perussa yli 4 600 ja Ecuadorissa yli 3 400.

Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on tilastoitu Worldometer -tilastosivun mukaan Brasiliassa 147, Meksikossa 79, Perussa 141 ja Ecuadorissa 195. Suomessa vastaava luku on 58.

Sao Paulossa höllennetään rajoituksia

Brasilian osavaltioista virus on levinnyt eniten Sao Paulossa, jossa on liki 120 000 tartuntaa ja lähes 8 000 kuolemaa. Sao Paulossa raportoitiin tiistaina ennätysmäärä sekä tartuntoja että kuolemia, samana päivänä jona ympäri osavaltion avattiin kauppakeskuksia ja toimistoja. Itse Sao Paulon kaupungissa rajoituksia puretaan vasta kesäkuun puolivälissä.

Myös Rio de Janeiron osavaltiossa avattiin tiistaina liikkeitä ja uimarantoja.

Koronarajoituksista on tullut Brasiliassa poliittinen kiistakapula. Oikeistopresidentti Jair Bolsonaro on kritisoinut toistuvasti rajoitustoimia, joiden hän näkee tuhoavan työpaikkoja.

Moni osavaltio on kuitenkin halunnut pitää rajoituksista kiinni. Jo kaksi terveysministeriä on joutunut lähtemään hallituksesta parin kuukauden sisällä ajauduttuaan erimielisyyksiin Bolsonaron kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 2. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 3. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 4. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 5. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 6. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 7. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 8. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 9. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 10. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 11. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 12. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 13. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 14. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 15. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.