Hallitus kertoo neljännestä lisätalousarviosta noin kello 20.30.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan toimeentulotukeen voitaisiin harkita korotuksia, jotka voisivat olla myös väliaikaisia. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Hallitus pitää tänään noin kello 20.30. tiedotustilaisuuden vuoden neljännestä lisätalousarvioesityksestä. Lisäbudjetin odotetaan olevan ennätyssuuri.

Neuvotteluiden alku on tänään venynyt useaan otteeseen.

Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Neuvotteluihin sisään mennessään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) oli toiveikas siitä, että valmista voisi tulla vielä tänään. Hänen mukaansa töitä on tehty koko ajan.

Neuvottelujen siirtymisestä iltaan kertoi aiemmin päivällä pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä. Marinin mukaan kyseessä on iso kokonaisuus ja ryhmien väliset keskustelut olivat kesken.

STT:n tietojen mukaan esimerkiksi toimeentulotuen väliaikainen korottaminen on asia, jonka työstäminen vie aikaa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi ennen kuin neuvotteluiden oli määrä alkaa, että toimeentulotukeen voitaisiin harkita korotuksia, jotka voisivat olla väliaikaisia.

Tiettävästi hallituksessa olisi tähän haluja, mutta toteuttaminen on lakiteknisesti hankalaa.

Vasta sairauslomalta palannut Marin ei ole ollut paikan päällä Säätytalossa lisätalousarvioneuvotteluissa. Marinin esikunnasta kerrotaan, että hän on johtanut hallituspuolueiden johtoviisikon neuvotteluita Kesärannasta käsin etäyhteydellä.

Marin on kärsinyt yskästä ja äänen käheytymisestä jälleen maanantaina käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

Pääministeri palasi viikon sairauslomalta eilen. Hän kertoi Twitterissä joutuvansa vielä säästämään ääntään sitkeän yskän jäljiltä, mutta hoitavansa työtehtäviään muutoin normaalisti.

Marin jäi sairauslomalle 25. toukokuuta vilustumisen vuoksi. Hänelle oli tehty varmuuden vuoksi myös koronatesti, jonka tulos oli negatiivinen.

Neuvotteluiden piti alkaa kello 12, ja iso osa ministereistä saapuikin paikalle. Pian koko hallituksen neuvotteluiden alkua viivytettiin kello kolmeen, josta neuvotteluiden alku siirtyi vieläkin myöhemmäksi.

Tukea toimeentuloon ja lisää opiskelupaikkoja?

Tukipäätöksiä odotetaan varsinkin kaupungeissa ja kunnissa, joille on koitunut tulonmenetyksiä ja kustannuksia kasvaneista sosiaali- ja terveysmenoista. Myös koville joutunut joukkoliikenne kaipaa tukea.

Rahaa ollaan varaamassa myös opiskelupaikkojen lisäämiseen. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on pitänyt esillä, että suunnitelmia aloituspaikkojen lisäämisestä aikaistettaisiin jo tälle vuodelle.

"Maskeista ei keskustella"

On vielä epävarmaa, mistä kaikesta hallitus pääsee tänään ratkaisuihin.

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan maskeista ei Säätytalolla tänään keskustella. Hallitukselta odotetaan tällä viikolla kantaa maskien käyttämiseen julkisilla paikoilla ja turvallisista matkustusmahdollisuuksista ulkomaille.

Eilen julkaistussa raportissaan hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä. Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ei kuitenkaan löytänyt selkeitä näyttöjä maskien hyödyistä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ainakin eurooppalaisessa lentoliikenteessä maskien käyttämisestä näyttää tulevan yleinen käytäntö. Myös lentoyhtiö Finnair edellyttää matkustajilta ja henkilökunnalta suu- ja nenäsuojan käyttämistä.

– Ehkä Suomenkin on hyvä siihen varustautua, että kun rajoja avataan, voi tulla liikennöitsijöitä ja eri maitakin, jotka vaativat maskien käyttöä. Siitä voi tulla sellainen arkivaruste tämän vuoden aikana, Haavisto sanoi Säätytalolla toimittajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.