UPM aikoo sulkea Suomen vanhimman toiminnassa olevan vaneritehtaan Jyväskylässä – Teollisuusliitto vaatii, että UPM selvittää kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle

Havu- ja koivuvaneria valmistava tehdas on UPM:n mukaan ollut heikosti kannattava jo pitkään. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Metsäyhtiö UPM suunnittelee sulkevansa pysyvästi vaneritehtaansa Jyväskylässä. Yhtiö kertoo aloittavansa yt-neuvottelut, joiden piirissä ovat tehtaan kaikki 167 työntekijää.

Jyväskylän vaneritehdas on Suomen vanhin toiminnassa oleva vaneritehdas. Tehdas aloitti tuotannon vuonna 1914.

Havu- ja koivuvaneria valmistava tehdas on UPM:n mukaan ollut jo pitkään heikosti kannattava. Yhtiön mukaan tehtaan kannattavuus on ollut heikko myös erittäin hyvän kysyntätilanteen aikana. Investoinneista sekä säästö- ja tehostamistoimista huolimatta tehtaan toimintaa ei ole saatu pysyvästi kannattavaksi, UPM sanoo.

UPM perustelee suunnitelmia tehtaan sulkemisesta koivuvanerimarkkinoiden kiristyvällä kilpailulla. UPM:n mukaan uutta koivuvanerin tuotantoa on rakennettu ja suunnitteilla erityisesti Venäjälle, missä tuotannon kustannustaso on yhtiön mukaan merkittävästi Suomea kilpailukykyisempi.

– Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä. Lisäksi toistuvat työmarkkinahäiriöt heikentävät suomalaisten yksiköiden toimitusvarmuutta. Suunnitelman mukaan tehtaalla valmistetut tuotteet valmistettaisiin jatkossa muilla UPM:n tehtailla Suomessa, Virossa ja Venäjällä, sanoo UPM:n vaneriyksikön liiketoimintajohtaja Mika Sillanpää tiedotteessa.

Jyväskylän vaneritehtaan sulkeminen toisi UPM:lle noin 11 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Vähentämistarpeesta ei tarkempaa arviota

Sillanpään mukaan Jyväskylän vaneritehtaan sulkeminen johtaisi hyvin todennäköisesti myös irtisanomisiin. Hän ei ota tarkemmin kantaa irtisanomisten määrään.

– En pysty siihen tässä vaiheessa kommentoimaan tai antamaan arviota, Sillanpää sanoo STT:lle.

Sillanpään mukaan UPM on investoinut viime vuosien aikana yli seitsemän miljoonaa euroa Jyväskylän tehtaaseen. Hänen mukaansa halu saada tehdas kannattavaksi on ollut vankka.

– Investointien ja muiden tehostamisohjelmien kautta Jyväskylän vaneritehtaan tehokkuus on noussut melkein 30 prosenttia, mutta siitä huolimatta emme ole saaneet sitä pysyvästi kannattavaksi. Sen takia tässä joudutaan aloittamaan nämä yt:t.

Teollisuusliitto haluaa "aidot ja perusteelliset" yt-neuvottelut

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto sanoo toivovansa "aitoja ja perusteellisia" yt-neuvotteluja Jyväskylän vaneritehtaalla.

– Nyt on katsottava kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle. Yt-neuvottelut eivät saa olla vain sananhelinää, vaan aitoihin, työntekijöitä suojeleviin toimiin tähtääviä. Koronakriisin oloissa ihmisten asema on muutenkin tavallista turvattomampi, sanoo Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen tiedotteessa.

Jyväskylän vaneritehtaan työntekijöistä suurin osa on Teollisuusliiton työehtosopimuksen piirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 2. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 3. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 4. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 5. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 6. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 7. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 8. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 9. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 10. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 11. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 12. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 13. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 14. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 15. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.