Hallituksen tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä

Raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä koronavirustartuntojen torjumiseksi.

Tiedepaneelin maanantaina julkaistun raportin mukaan riski uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä. Tehokkaiden rokotteiden tuotannon ja jakelun odotetaan optimistisissakin arvioissa tapahtuvan vasta jossakin vaiheessa ensi vuotta.

Siihen asti maskien käyttäminen on tiedepaneelin mukaan suositeltavaa julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä, mahdollisesti alueen tartuntatautitilanteesta riippuen.

Raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.

Eri alojen tutkijoista koostuvan 13-henkisen paneelin puheenjohtajana toiminut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta sanoo, että tieto maskeista tuntuu päivä päivältä lisääntyvän.

– Maanantaina Lancetissakin oli tutkimus, jossa oli todettu, että sekä maskit että etäisyyden pitäminen auttavat viruksen leviämisen estämisessä, hän sanoo STT:lle.

Lancet on arvostettu englanninkielinen lääketieteen aikakauslehti.

Tiedepaneelin tehtävänä oli tukea valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamaa valmisteluryhmää koronakriisin haitallisten vaikutusten arvioinnissa ja ehkäisyssä sekä rajoitustoimien purkamiseen ja Suomen jälleenrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tiedepaneelin jäseninä on eri alojen asiantuntijoita, muun muassa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Tiedepaneelin raportin maskisuosituksesta uutisoi ensin Verkkouutiset .

STM:n selvityksen mukaan näyttö maskien tehosta on vähäinen

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla julkistaman selvityksen mukaan näyttö kasvosuojusten vaikutuksesta on vähäinen.

Selvityksen mukaan kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta se ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta.

Ministeriön selvitys ei ottanut kantaa siihen, kannattaisiko kasvosuojuksia käyttää. Hallituksen odotetaan päättävän jatkosta tällä viikolla.

STM:n selvityksen mukaan kasvosuojusten vaikuttavuudesta viruksen leviämisen ehkäisystä yhteiskunnassa on hyvin vähän tutkimustietoa. Selvityksessä katsotaan, että mahdollista vaikutusta on tutkimuksissa vaikeaa erottaa muiden suojatoimien vaikutuksista.

– Järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen tutkimustuloksia on hankalaa soveltaa Suomen covid-19-epidemiaan, koska kasvosuojusten julkinen käyttö tapahtuisi täällä varsin erilaisissa olosuhteissa kuin aiheesta tehdyissä satunnaistetuissa tutkimuksissa, selvityksen johtopäätöksissä todetaan.

Selvityksen mukaan laboratorio-olosuhteissa käytännössä kaikkien kasvosuojusten on todettu ainakin jossain määrin vähentävän mikro-organismien leviämistä hengitysilman mukana.

– Koska suurin osa kasvosuojuksista ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, epidemian leviämisen ehkäisemiseksi kasvosuojusten käytön tulisi olla sekä riittävän laajaa että ohjeistuksen mukaista, selvityksessä sanotaan.

Myös kuorolaulua ja juhlintaa taustametelissä harkittava

Tiedepaneeli ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö koronan takia tehtyjä rajoitustoimia tarkastella alueellisesti. Etenkin ravintoloiden toiminnan rajoittamisen yhteydessä on keskusteltu paljon siitä, pitäisikö toimintaa rajoittaa eri alueilla eri tavalla. Tiedepaneeli katsoo, että hoitomyöntyvyyden kannalta olisi hyvä, että paikkakunnilla, joissa on vähän tartuntoja tai ei yhtään tartuntoja, rajoitteet olisivat erilaisia kuin siellä, missä on runsaasti tapauksia.

– Ei ole kauhean motivoivaa, jos rankkoja rajoituksia tulee alueille, joilla sitä ei nähdä enää tarpeellisena siinä kohtaa, Salmivalli sanoo.

Tiedepaneeli katsoo, että valtioneuvoston päätös kieltää yli 500 hengen tilaisuudet on järkevä, mutta pienempiäkin tiiviitä kokoontumisia sisätiloissa pitäisi harkita tartuntatilanteen mukaan.

– Tämä koskee varsinkin sellaisia kokoontumisia, joissa hengitetään voimakkaasti tai puhutaan kovalla äänellä, paneeli katsoo.

Paneelin mukaan tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kuorolaulu, tietyt liikuntamuodot ja juhlinta taustametelissä, jossa sosiaaliset ryhmät sekoittuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 2. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 5. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 6. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 7. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen
 8. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 9. Oikeuskanslerille kanteluita Kiurun ilmoittamasta pakkokaranteenista
 10. Kysymys ja vastaus: Miksi OP Päijät-Hämeen jäsenosuusmaksun palautuksessa kestää melkein kaksi vuotta?
 11. Lahden lukiot pyrkivät järjestämään syksylle siirtyneet lakkiaisseremoniat suunnitelmien mukaisesti
 12. Keskustan Saarikko: Ei korvausta menetetystä työtulosta karanteenin ajalta, jos on matkustanut tietoisesti korkean riskin alueella
 13. Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia – "Nyt on menty yli sen rajan, missä kohtuudella voi olettaa tämän viruksen pysyvän aisoissa"
 14. Hämeen poliisin huomaan päätyneet löytötavarat vähentyneet viime vuodesta – "Polkupyöriä selvästi vähemmän"
 15. Länsiharjun koululaisten saattopaikka avattu liikenteelle – Vahva-Jussin katutöistä osa valmiita Lahdessa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.