Pilvinen sää hillitsi koronarajoitusten lieventymisjuhlaa ravintoloiden terasseilla päivällä, illalla vilkastui auringonpaisteen myötä

Ravintolat saavat tänään parin kuukauden tauon jälkeen avata ovensa, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä on rajoitettu. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Ravintoloiden avautuminen sujui maanantaina rauhallisesti koronarajoitusten lieventymisen jälkeen. Lounasasiakkaiden määrä pysyi lisääntyneiden etätöiden takia normaalia pienempänä.

Olutterasseillekaan ei ollut päivän alkajaisiksi suurta tungosta ainakaan Uudellamaalla eikä Itä-Suomessa, mitä selitti paljolti pilvinen ja viileähkö sää. Illalla terassit alkoivat täyttyä, kun sääkin kirkastui suuressa osassa maata ja hellerajoja rikottiin useilla paikkakunnilla.

Kuopiossa ravintola Isä Camillon maanantai lähti liikkeelle tasaisen rauhallisesti, kertoo Ravintolamestarit -yhtiön osakas Erkka Isotalo.

Isä Camillon terassin asiakaspaikoista oli puoliltapäivin käytössä vain noin viidesosa, mitä Isotalon mukaan selitti vielä päivällä pilvinen, noin 15-asteinen sää.

Isotalon mukaan asiakkaat olivat positiivisella mielellä liikkeellä, kun he takeaway-annosten noutamisen sijaan pystyivät jäämään ravintolaan syömään.

– Illaksi on hyvin varauksia, joten kyllä tästä ihan vilkas päivä kaiken kaikkiaan tulee, Isotalo arvioi.

Oulussa terassisää oli Kuopiota suosiollisempi, ja kaupungin Kauppatorilla sijaitsevan Keltaisen Aitan terassilla oli enemmän liikennettä. Lämpötila Oulussa oli alkuiltapäivästä noin 24 asteessa.

– Asiakkaita on tullut tasaiseen tahtiin. Nätti terassikelihän tuolla on, toimitusjohtaja Samir Ikni sanoi STT:lle iltapäivällä.

Iloisia asiakkaita

Uudellamaalla yli 80:aa ravintolaa pyörittävä HOK-Elanto avasi maanantaina 16 ravintolaansa, ja tiistaina aukeaa suunnilleen saman verran. Lisää ravintoloita avataan parin viikon päästä, mutta osa pidetään kiinni elokuulle saakka.

Maanantaina aukesivat muun muassa Kappeli ja Vltava Helsingin keskustassa.

– Asiakkaat ovat olleet iloisia, kun ravintolat ovat auenneet pitkän odotuksen jälkeen. Kanta-asiakkaat ovat tulleet vahvasti paikalle useammassakin paikassa. Tunnelma on ollut hyväntuulinen, mutta rauhallinen, kertoi HOK-Elannon ravintoloista vastaava toimialajohtaja Henriikka Puolanne.

Uudellamaalla säät eivät vielä alkupäivästä suosineet terasseilla istumista, mutta Puolanteen mukaan voi olla hyväkin, että ensimmäinen päivä käynnistyi maltilla. Ravintolat ovat koronaviruksen takia joutuneet laittamaan toimintamallejaan kokonaan uusiksi, ja henkilöstöä on jouduttu kouluttamaan uusiin toimintatapoihin.

Aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajoitettu

Ravintolat saivat maanantaina parin kuukauden tauon jälkeen avata ovensa, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä on rajoitettu.

Ravintolat saavat olla auki enintään kello 23:een asti, ja alkoholin tarjoileminen on lopetettava kello 22. Ravintolaan saa ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Kaikille ravintola-asiakkaille pitää olla istumapaikka.

Ravintolat olivat suljettuina huhtikuun alusta alkaen, mutta ruuan myynti ulos oli sallittua. Hallituksen on määrä arvioida seuraavan kerran juhannusviikolla, onko rajoituksia syytä lieventää tai tiukentaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 2. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 3. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 4. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 5. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 6. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 7. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 8. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 9. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 10. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 11. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 12. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 13. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 14. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 15. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.