USA lähetti Brasiliaan kaksi miljoonaa annosta lääkettä, jonka tehosta ei ole näyttöä

Brasiliassa koronavirus on aiheuttanut jo kymmeniätuhansia kuolemia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat on lähettänyt Brasiliaan kaksi miljoonaa annosta malarialääke hydroksiklorokiinia. Tarkoituksena on auttaa brasilialaisia koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Lääkkeen tehosta covid-19-taudin hoidossa ei kuitenkaan ole näyttöä.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan lääkettä aiotaan käyttää sekä terveydenhoitohenkilökunnan suojaamiseen virukselta että tartunnan saaneiden hoitamiseen.

Lääkkeen hyöty on kyseenalainen, ja sen ympärillä on käyty paljon kiivasta keskustelua. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että hydroksiklorokiini voi olla mahdollisesti jopa vaarallinen, sillä se voi lisätä sydänongelmien riskiä. Lääkkeen tehosta virusta vastaan ei puolestaan ole saatu pitävää näyttöä. Ranskan hallitus kielsi viime viikolla lääkkeen käytön koronapotilaiden hoidossa.

Hydroksiklorokiinin puolesta on puhunut muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka on kertonut käyttäneensä lääkettä ennaltaehkäisynä. Trump on hehkuttanut lääkettä muutenkin useaan otteeseen kevään mittaan.

Myös Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on kannattanut hydroksiklorokiinia, ja hiljattain myös Brasilian uusi terveysministeri suositteli lääkkeen käyttöä jopa lievien koronatapausten hoitamiseen. Bolsonaron hallinnon kaksi edellistä terveysministeriä joutuivat jättämään tehtävänsä huhti-toukokuussa. He molemmat olivat presidentin kanssa eri linjoilla lääkkeen suhteen.

Trumpia ja Bolsonaroa yhdistää myös se, että he molemmat ovat vaatineet hanakasti koronaviruksen torjumiseksi asetettujen rajoitusten nopeaa purkamista.

Brasiliassa lähes 30 000 kuollutta

Brasiliasta on tullut viime viikkoina yksi koronaviruspandemian keskuksista. Maassa on todettu toiseksi eniten tartuntoja maailmassa, noin puoli miljoonaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu yli 29 000. Todellisuudessa tartuntoja on paljon enemmän, sillä Brasilian testauskapasiteetti on moniin muihin suuriin maihin verrattuna pahasti puutteellinen.

Miljoonaa asukasta kohden Brasiliassa on kirjattu Worldometer -tilastosivun mukaan 137 koronakuolemaa, kun Suomessa vastaava luku on 58 ja Yhdysvalloissa 321.

Valkoinen talo ilmoitti lääkelähetyksen lisäksi lähettävänsä Brasiliaan pian tuhat hengityskonetta. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat ja Brasilia myös ryhtyvät tutkimusyhteistyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 5. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 6. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 7. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 8. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 9. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 12. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 13. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 14. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 15. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.