Lapin tulvatilannetta tarkkaillaan silmä kovana – monenlaisia varautumistoimia on tehty

Kittilässä tarvittavia tulvapenkereitä on pystytetty, kunnan kiinteistöjen viemäreitä on tulpattu ja pumppuja asennettu. Aku Häyrynen / LEHTIKUVA

STT

Tärkeimmät tulvavarautumistoimet on saatu tehtyä esimerkiksi Rovaniemellä ja Kittilässä. Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kertoo STT:lle, että tulvatilanne vaikuttaa kohtuullisen hyvältä.

– Tulvan nousu on pysähtynyt ja kaupungin omat suojaustoimenpiteet ovat onnistuneet oikein hyvin, samoin kuin yhteistyö muiden viranomaisten kanssa, Vainio sanoo.

– Oikeastaan ainoa tähän tulvaan liittyvä erikoinen asia on se, että tämän pituus tulee olemaan melkoisen pitkä. Arvioidaan, että huippukorkeudet kestäisivät noin viikon verran.

Koska vahinkoraja on ylitetty, yksityishenkilöille on Vainion mukaan varmasti aiheutunut haittoja rakennusten kastuessa. Hankalin tilanne on ollut Saarenkylän alueella, kuten ennakkoon ounasteltiin.

Kaupungin seuraavat merkittävät tulvatoimet keskittyvät Vainion tiestön kunnossapitoon ja tulvatilanteen tarkkailuun, jotta mahdollisiin yllätyksiin voidaan reagoida.

Lunta on vielä paljon

Myös Kittilässä tarvittavia tulvapenkereitä on pystytetty, kunnan kiinteistöjen viemäreitä on tulpattu ja pumppuja asennettu, kertoo kunnanjohtaja Antti Jämsén. Torstaina tulvan uhkaamalta Pääskylänniemen alueelta evakuoitiin yhteensä 70 ihmistä kahdesta palvelutalosta ja kunnan omistamista rivitaloista.

– Ei tämä tulva ole vielä ollenkaan ohi, vaan sen kehittymistä pitää seurata tarkkaan ja tehdä edelleen tarvittavia varautumistoimia, kuten varata pumppuja, hän kertoo.

Pahin tulvatilanne tulee Jämsénin mukaan olemaan Kittilän kirkonkylän taajamassa ja Könkään kylässä. Paljon riippuu siitä, missä tahdissa lumi sulaa: Kittilässä lunta on paikoin vielä 40 senttimetriä.

– Jos tämän lämpöjakson jälkeen tulee sateita, se voi aiheuttaa yllätyksiä ja nopeuttaa vedenpinnan nousua. Toivomme, että tämä roudaton maa imee tavallista enemmän tätä vettä, mutta sen varaan ei voi paljon laskea, Jämsen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.