Haavisto rakentaisi vielä lomasuunnitelmat kotimaan matkailun varaan – ulkoministeri toivoo matkustuslinjausta keskiviikkoon mennessä

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan päätöksiä tulevasta täytyy punnita tarkkaan. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, että hallitus saisi tehtyä ulkomaanmatkustamisen rajoituksiin liittyvän ratkaisun viimeistään keskiviikkona. Hänen ohjeensa kansalaisille loman suunnitteluun on rakentaa suunnitelmat tässä vaiheessa kotimaan matkailun varaan.

– Kun kansalaiset kysyvät selkeää ohjetta loman suunnitteluun, oma vastaus on ollut vielä, että kannattaa rakentaa suunnitelmansa tässä vaiheessa kotimaan mökkiloman tai kotimaan matkailun varaan. Muuta varmaa tässä vaiheessa en osaa vielä sanoa, Haavisto sanoo STT:lle.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta asti, eli hallituksen pitää pian linjata, mitkä ovat matkustusmahdollisuudet kahden viikon kuluttua. Sisärajaliikenteen rajoituksia on aiemmin purettu työmatkaliikenteen vuoksi, mutta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei suositella.

Hallituksella on esimerkiksi uuden lisätalousarvion vuoksi paljon käsiteltävää, eikä ministerin mukaan voi varmasti arvioida, miten alkuviikon aikataulut menevät. Hänen oman käsityksensä mukaan ratkaisuihin olisi kuitenkin hyvä päästä viimeistään keskiviikkona.

– Nämä ovat tärkeitä ratkaisuja myös liikennöitsijöiden, kuten laivaliikenteen ja Finnairin suunnitelmien kannalta.

Hallitus käsittelee maanantaina kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman jälleenrakennustyöryhmän raportin toista osaa. Tiistaina hallitus puolestaan pui elvytyspakettia, jonka ympärille odotetaan poikkeuksellisen suurta lisätalousarviota. Myös rajakysymys ja kasvomaskien käyttöä koskeva linjaus voivat olla näissä tapaamisissa esillä.

Moni maa suomalaisille avoin, ministeriön kehotus ennallaan

Koronapandemian edetessä Euroopassa monet maat rajoittivat matkustusmahdollisuuksia. Tautitilanteen parantuessa rajoituksia on alettu purkaa.

Baltian maat ovat sallineet kansalaisilleen matkustamisen kolmen maan eli niin sanotun matkustuskuplan sisällä toukokuun puolivälistä alkaen. Norja ja Tanska ovat puolestaan mahdollistamassa keskinäisen vapaa-ajanmatkailun kesäkuun puolivälistä lähtien. Viro sallii yksipuolisesti maanantaista alkaen esimerkiksi suomalaisille matkustajille mahdollisuuden saapua maahan ilman 14 vuorokauden karanteenia.

Haaviston mukaan monet turismimaat koettavat matkailuelinkeinonsa vuoksi nopeuttaa rajoitusten purkamista.

– Kreikka on sellainen, ja Turkki näyttää tekevän omia ratkaisujaan ja pyrkii pelastamaan kesän turistisesongin, Haavisto sanoo.

Italia sallii saapumiset Schengen-maista keskiviikosta alkaen ja Kreikka kesäkuun puolivälistä alkaen lukuisista Euroopan maista, mukaan lukien Suomesta.

Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan STT:lle, että ministeriö ei tee erillistä koontia siitä, mitkä maat ovat toivottaneet myös suomalaiset matkailijat tervetulleiksi.

– Ulkoministeriön suositus on edelleen, että vältetään tarpeetonta matkustamista, esimerkiksi juuri vapaa-ajan matkustamista.

Yhteydenpito ulkoministerien välillä vilkasta

Suomen tehdessä omia päätöksiä täytyy Haaviston mukaan arvioida tarkkaan, mikä on turvallista. Hän huomauttaa, että naapurimaista Ruotsissa ja Venäjällä tautitilanne on pahempi kuin Suomessa. Hän uskoo, että matkustusrajoitukset Venäjälle jatkuvat ainakin jonkin aikaa. Esimerkiksi Norja on päättänyt jatkaa omaa Venäjään kohdistuvaa matkustusrajoitusta elokuulle.

Keskustelussa Espanjan ulkoministerin kanssa Haavisto kertoo pohtineensa, onko esimerkiksi Euroopan tartuntatautivirastolta saatavissa yleistä matkustusohjetta, joita kaikki jäsenmaat voisivat käyttää.

– Tällaisia ei ole vielä käytössä, joten tässä vaiheessa maat tekevät omia ratkaisujaan.

Haavisto kertoo, että Baltian ja Pohjoismaiden kollegat ovat pitäneet toisiinsa paljon yhteyttä.

– Meitä on informoitu kiitettävällä tavalla, miten Baltian maat ovat omat päätöksensä tehneet. Torstaina ja perjantaina Norjan, Tanskan ja Islannin ministerit kertoivat kaikki omista ratkaisuistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.