Lappiin vyöryvä lämmin ilmamassa kärjistää tulvatilanteen reilun viikon kuluessa

Uimaranta on jäänyt tulvivan Ounasjoen alle Kittilässä. Kuva torstailta. AKU HÄYRYNEN / LEHTIKUVA

STT

Lappiin viikonloppuna vyöryvä lämmin ilmamassa kärjistää tulvatilanteen reilun viikon kuluessa, Lapin ely-keskuksesta kerrotaan.

– Vuorokauden keskilämpötilat nousevat niin korkeiksi, että loputkin lumet lähtevät liikkeelle, sulavat ja päätyvät tänne jokivesistöihin, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Alaraudanjoen mukaan näyttää siltä, että varautumistoimet riittävät estämään valtavat vahingot, mikäli sääennusteiden arviot sademääristä pitävät kutinsa.

– Nyt maaperä on veden kyllästämä. Jokainen pisara, mikä tuonne putoaa, on hyvin nopeasti päävesistöissä, ja silloin veden korkeudet nousevat hyvin nopeasti, hän sanoo.

Alaraudanjoen mukaan kaikissa tulvien uhkaamissa kunnissa on toteutettu todella aktiivisesti tilapäisiä tulvasuojaushankkeita. Hän kuitenkin uskoo, että tulevaisuudessa kiinteitä tulvasuojausrakenteita on hyvä pystyttää aiempaa enemmän.

– Esimerkiksi Rovaniemen ja Kittilän on syytä pohtia, olisiko tarpeen tehdä lisää kiinteitä rakenteita ainakin joillakin alueilla.

Vettä totisesti piisaa

Tornionjoen varressa odotetaan Alaraudanjoen mukaan niin suurta tulvaa, että se on hyvin lähellä vuonna 1968 syntynyttä ennätystä.

– Se hyvin helposti tarkoittaa sitä, että rantavarren kesäasunnoissa ja omakotitaloissa on varmasti suuri riski, että kastumisia tulee. On todennäköistä, että kesäasuntoja, keittokotia ja tällaisia on pilvin pimein veden varassa, hän sanoo.

Tornionjoen vesi nousee tämänpäiväisistä lukemista vielä lähes metrillä ennen tulvahuipun saavuttamista noin kesäkuun 8. tai 9. päivän tienoilla.

Kemijoen alueella Rovaniemellä sen sijaan tämänvuotinen tulvahuippu on jo hyvin lähellä. Pientä 10–20 senttimetrin nousua voi tapahtua, mutta isommat muutokset vaatisivat selvästi ennusteita rankempia sateita.

Ivalojoessa virtaamat ovat nousussa ja lähellä vuosien 2000 ja 2005 huippulukemia. Alaraudanjoen mukaan virtaamat ovat voimakkaimmillaan kesäkuun 3. tai 4. päivä.

– Sehän tarkoittaa, että vaikka Ivalon keskustan alue on suojattu tulvapenkereillä, sen ylä- ja alapuolella on rakennuksia, joissa on todellinen riski joutua tulvan varaan, hän sanoo.

Hiekkasäkkejä lähti kohti Ivaloa

Tulvantorjunnassa tarvittavaa materiaalia, kuten hiekkasäkkejä, on keskitetty kriittisimmille tulva-alueille, kertoo Lapin pelastuslaitos. Perjantaina Lapin pelastuslaitoksen suurtehopumppuyksikkö siirrettiin Torniosta Rovaniemelle. Lauantaina puolestaan lähti Rovaniemeltä Ivaloon 500 suursäkkiä, 1 000 piensäkkiä sekä piensäkkien täyttölaite. Tarvittavia kalusto- ja henkilöstöresursseja siirretään tilanteen edellyttämällä tavalla.

Pelastuslaitoksen lauantaisen tiedotteen mukaan tulvavesi on Rovaniemellä muun muassa Saarenkylän alueella noussut useille pienille teille ja joitakin teitä on pois käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.