Unkari vahvistaa paimenkirjeiden lähettämisen maan poikkeustilajärjestelyjä kritisoineille – "tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi"

Pääministeri Viktor Orbanin johtama Unkarin hallitus sai maaliskuun lopulla toistaiseksi voimassa olevan valtuudet hallita maata ohi parlamentin. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Unkarin hallituksen kansainvälisen viestinnän toimisto vahvistaa STT:lle, että se on lähettänyt anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä maan hallintoa kritisoineille tahoille.

Kirjeet liittyivät Unkarissa maaliskuun lopulla hallitukselle annettuihin poikkeusvaltuuksiin. Hallitus sai tuolloin toistaiseksi voimassa olevan valtuudet hallita maata ohi parlamentin, mikä herätti myös kansainvälistä kritiikkiä ja huolta maan demokratian tilasta.

Esitykset poikkeusvaltuuksien purkamisesta annettiin tällä viikolla, ja niiden myötä poikkeustilan odotetaan poistuvan kesäkuun loppupuolella. Toimiston mukaan maan demokratian tilaa arvioitiin väärin perustein.

– Olemme jakaneet kirjettä usean diplomaattiedustustomme kautta niille mediajulkaisuille ja muille kansainvälisille tahoille, jotka levittivät tätä perusteetonta kritiikkiä, ehdottaen heille, että tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi, toimisto kirjoittaa vastauksessaan.

Tutkija seisoo kritiikin takana

STT kertoi eilen, että Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen on saanut kirjeen, jossa häneltä pyydetään anteeksipyyntöä siitä, että hän on kutsunut Unkaria koronakriisin keskellä diktatuuriksi. Kirjeestä kertoi ensin Lännen Media .

Nyyssönen toisti STT:lle kritiikkinsä poikkeustilalain epämääräisyydestä ja huomautti, että ilmankin sitä maan valtapuolueella Fideszillä on maan parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö.

– (Poikkeusvaltuuksista tehdyssä) lakiesityksessä viitattiin muun muassa sellaiseen tilanteeseen, että täytevaaleja ei voida järjestää. Käytännössä se sementoi sen tilanteen ja kun siinä ei sanottu, kuinka pitkäksi aikaa, niin minusta tällainen yksinvaltainen tulkinta oli mahdollista tehdä, hän sanoi.

Helsingin Sanomat on kertonut, että anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä on saanut myös europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.), Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta ja Helsingin Sanomat itse. Myös Yle on kertonut saaneensa anteeksipyyntöä vaativan kirjeen.

Nyyssönen oletti perjantaina, että kirjeissä on kyse Suomea laajemmasta kampanjasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.