Yhdysvallat kumoaa Hongkongin erityisaseman ja poistaa kauppaetuja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat kumoaa lähes kaikki Hongkongin erityisedut. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat kumoaa lähes kaikki Hongkongin erityisedut. New York Timesin mukaan kumottavien asioiden listalla on muun muassa kauppaetuja sekä luovutussopimus.

– Tänään ilmoittamani asia koskee kaikkia sopimuksia, joita meillä on Hongkongin kanssa, Trump sanoi lehden mukaan tiedotustilaisuudessa.

Lehti kertoo Trumpin sanoneen, että toimien tarkoitus on kumota Hongkongia suosiminen erillisenä tulli- ja matka-alueena muusta Kiinasta.

Kiina äänesti viikolla Hongkongin uudesta turvallisuuslaista. Yhdysvallat katsoo, että läpi mennyt laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

– Kiina väittää suojelevansa kansallista turvallisuutta, mutta totuus on, että Hongkong oli turvallinen ja vauras vapaana yhteiskuntana. Pekingin päätös kumoaa kaiken tämän, Trump sanoi lehden mukaan.

Kiinan mukaan Hongkongin uudella turvallisuuslailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Ulkoministeri Mike Pompeo julisti jo keskiviikkona, ettei Yhdysvallat pidä Hongkongia enää autonomisena.

Talousvaikutukset ehkä vähäiset

Uutiskanava CNN:n haastatteleman Peterson Institute for International Economics -ajatushautomon vanhemman tutkijan Chad Bownin mukaan Kiinalle asetettujen tullien laajentamisella Hongkongiin on vain vähän välittömiä vaikutuksia.

Bownin mukaan viime vuonna Yhdysvaltoihin tuotiin Hongkongista vain viiden miljardin dollarin edestä hyödykkeitä, joita tullit koskisivat. Vastaavasti Kiinasta tuotiin viime vuonna 452 miljardin dollarin edestä tuontitullien alaisia tuotteita Yhdysvaltoihin.

Kiina voi vastata Bownin mukaan Yhdysvaltain ilmoitukseen tuottamalla harmia yhdysvaltalaisyrityksille.

Kiinalaisopiskelijoille rajoituksia

Samassa tiedotustilaisuudessa Trump syytti Kiinaa vakoilusta ja teollisuussalaisuuksien varastamisesta.

Trump ilmoitti, että Yhdysvallat aikoo esimerkiksi vakoilun torjunnan nimissä rajoittaa joidenkin kiinalaisten opiskelijoiden saapumista maahan. Yhdysvaltalaisyliopistoissa opiskelee runsaasti kiinalaisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan yliopistoissa opiskeli lukuvuonna 2018–2019 lähes 370 000 kiinalaista.

Presidentti ei kertonut, kuinka laajasta rajoituksesta on kyse. Hän sanoi, että tiettyjen turvallisuusuhkana nähtyjen Kiinasta tulevien ulkomaalaisten tulo keskeytetään. Trumpin mukaan tarkoituksena on turvata ylipistotutkimus.

Trump: USA jättää Maailman terveysjärjestön

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa myös, että Yhdysvallat aikoo lopettaa suhteensa Maailman terveysjärjestöön WHO:hon

Trumpin mukaan Yhdysvallat käyttää WHO-jäsenmaksunsa vastaisuudessa muihin kansainvälisiin terveystarpeisiin.

Trump oli jo aiemmin jäädyttänyt Yhdysvaltojen maksut WHO:lle. Hänen mukaansa järjestö on Kiinan talutusnuorassa eikä ole tehnyt tarpeeksi koronaviruspandemian ehkäisemiseksi. Todellisuudessa Trump itse reagoi epidemiaan hitaasti ja ristiriitaisesti, minkä vuoksi virus pääsi valloilleen etenkin New Yorkissa.

Saksa on arvostellut Trumpin päätöstä katkaista suhteet YK:n alaiseen WHO:hon. Saksan mukaan kyseessä on pettymys ja merkittävä takaisku koko maailman terveystilanteelle.

– WHO:n on uudistuttava, jos se aikoo pysyä merkittävänä. EU:n on oltava tässä enemmän mukana myös taloudellisesti, kirjoitti terveysministeri Jens Spahn Twitterissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 2. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 3. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 4. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 5. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 6. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 7. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 8. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 9. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 10. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 11. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 12. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 13. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 14. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 15. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.