Pohjoismaiden rajoja avataan mutta ei ruotsalaisille, Ruotsin lukiot ja korkeakoulut voivat palata lähiopetukseen

Syksyllä oppilaitokset pääsevät palaamaan normaalin, sanoi pääministeri Stefan Löfven. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Tanska ja Norja ovat sopineet avaavansa rajansa toisilleen kesäkuun puolivälissä. Työmatkojen lisäksi rajanylitykset sallitaan myös vapaa-ajan matkoille.

Sen sijaan ruotsalaisia ei naapurimaihin päästetä maan koronavirustilanteen vuoksi. Norja ja Tanska seuraavat tilanteen kehitystä.

– Tässä tilanteessa on vaikeinta löytää ratkaisu Ruotsin suhteen, Norjan pääministeri Erna Solberg muotoili uutistoimisto TT:lle.

Suomi ei ole mukana Norjan ja Tanskan matkustuskuplassa, koska hallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan Suomen hallitus käsittelee matkustusrajoituksia vasta ensi viikon alussa maanantaina.

Haavisto on ollut tällä viikolla puhelimitse yhteydessä kollegoihinsa Tanskassa ja Norjassa sekä myös Virossa. Haaviston mukaan keskusteluissa nousi esiin, että maat ovat valmiita matkustusyhteistyön laajentamiseen.

Ruotsin oppositio vaatii selvitystä linjasta

Ruotsin kaksi suurinta oppositiopuoluetta, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit, vaativat itsenäisen tutkimusryhmän perustamista selvittämään Ruotsin koronaviruksen vastaisia toimia. Niiden mukaan selvityksen tekeminen olisi aloitettava lähiviikkoina.

Pääministeri Stefan Löfven on toistuvasti sanonut kannattavansa selvitystä, mutta hänen mielestään se pitäisi tehdä vasta pandemian hellitettyä.

Ruotsin muusta Euroopasta poikkeava koronaviruslinja on tähän asti nauttinut laajaa kannatusta ympäri puoluekentän. Viime aikoina soraäänet ovat kuitenkin lisääntyneet, kun maan tartunta- ja kuolleisuusluvut ovat pysyneet verrokkimaita suurempina.

Erityisesti tikun nokkaan on nostettu testaus. Ruotsin tavoitteena on ollut testata satatuhatta ihmistä viikossa, mutta se ei ole vielä lähelläkään.

Syylliseksi oppositio on löytänyt Löfvenin. Esimerkiksi maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat Ulf Kristersson ja Ebba Busch ovat syyttäneet Löfveniä piiloutumisesta terveysviranomaisten selän taakse ja päätösten ulkoistamisesta.

Lähiopetus laajenee korkeakouluihin

Ruotsissa lähiopetus muun muassa lukioissa, aikuisoppilaitoksissa ja korkeakouluissa voi jatkua kesäkuun puolivälistä lähtien, kertoivat terveysviranomaiset. Etäopiskelu näissä laitoksissa alkoi koronaviruspandemian vuoksi 18. maaliskuuta.

Lukioissa tämä tosin tarkoittaa opetuksen jatkumista kesälomien vuoksi vasta syksyllä. Kesän preppauskurssit voidaan nyt niin ikään järjestää lähiopetuksena.

Korkeakouluopetuksesta ja tutkimuksesta vastaavan ministerin Matilda Ernkransin mukaan päätös oli tärkeä, jotta opinahjot voivat alkaa rauhassa valmistautua syksyyn.

Ruotsissa on kuluneen vuorokauden aikana raportoitu 84 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä kuolleita on nyt 4 350.

Koronavirustartuntoja maassa on nyt yhteensä liki 36 500.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 2. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 5. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 6. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 7. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 8. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 9. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 10. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 11. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 12. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 13. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 14. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 15. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.