USA ja Britannia vetosivat Kiinaan Hongkongin itsehallinnon puolesta

Kiinan julkilausuttuna tavoitteena on muun muassa estää maan kansallista turvallisuutta vaarantava kumouksellinen toiminta Hongkongin alueella. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat ja Britannia vetosivat perjantaina Kiinaan, jotta se vastaisi "vakaviin huoliin" Hongkongin itsemääräämisoikeudesta. Maat esittivät vetoomuksensa YK:n turvallisuusneuvoston epävirallisessa istunnossa.

Kiinan YK-lähettiläs puolestaan kehotti Britanniaa ja Yhdysvaltoja lopettamaan heti Hongkongin ja sitä myöten Kiinan sisäisiin asioihin puuttumisen.

Kiina torjui aiemmin viikolla turvallisuusneuvoston virallisen kokouksen asiasta veto-oikeudellaan. Perjantain kokous oli kuitenkin epämuodollinen kokous, jollaisen järjestämistä Kiina ei pystynyt estämään.

Hongkong nousi jälleen kuumaksi kansainväliseksi puheenaiheeksi, kun Kiinan parlamentti hyväksyi torstaina esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi. Kiinan mukaan lailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Laki antaisi Kiinalle paremmat mahdollisuudet suitsia Hongkongin demokratialiikkeitä. Yhdysvaltojen mielestä laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ehti jo julistaa, ettei Yhdysvallat enää voi pitää Hongkongia itsehallinnollisena alueena, mikä saattaa viedä Hongkongilta edullisen kauppasuhteen Yhdysvaltojen kanssa.

Kiinan mukaan USA yrittää käyttää YK:n turvallisuusneuvostoa omien tarkoitustensa ajamiseen

Kiina varoittaa Yhdysvaltoja ottamasta YK:n turvallisuusneuvostoa käsikassarakseen Hongkongin turvallisuuslakia koskevassa asiassa.

Ulkoministeriön edustajan Zhao Lijianin mukaan Kiina ja muut kansainvälisen oikeuden uskottavuutta ylläpitävät maat eivät tule sallimaan Yhdysvaltojen käyttävän turvaneuvostoa omien tarkoitusperiensä ajamiseen.

Samalla Kiina uhkasi myös Britanniaa vastatoimilla, jos se helpottaa Britannian kansalaisuuden saamista niille Hongkongin asukkaille, joilla jo on ulkobrittiläisille tarkoitettu passi.

Kiinan kansankongressi hyväksyi uuden turvallisuuslain torstaina. Parlamentin päätös oli jo ennalta selvä, ja lain yksityiskohtia ryhtyy nyt valmistelemaan kansankongressin pysyvä komitea. Kiinan julkilausuttuna tavoitteena on muun muassa estää maan kansallista turvallisuutta vaarantava kumouksellinen toiminta Hongkongin alueella.

Myöhemmin perutusta luovutuslaista alkunsa saaneet levottomuudet jatkuivat viime vuonna Hongkongissa kuukausikaupalla. Laki olisi sallinut rikoksista epäiltyjen kuljettamisen Manner-Kiinaan tuomittaviksi. Erityishallintoalueen asukkaat pelkäsivät, että lakia olisi käytetty demokratia-aktivistien sortoon.

Kansankongressin pysyväiskomitean varapuheenjohtajan Wang Chenin mukaan uutta turvallisuuslakia tarvitaan, koska Hongkong ei ole kyennyt panemaan omia turvallisuuslakejaan toimeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 7. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.