Maanantaina pääsee terassille – ravintolat voivat avata ovensa poikkeusjärjestelyin

Eduskuntatalon läheisyydessa ravintola erassilla on tuolit ja aurinkovarjot valmiina ravintoloiden koronaviruspandemian rajoitusten lieventymistä. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Huhtikuun alusta lähtien suljettuna olleet ravintolat saavat maanantaina avata ovensa poikkeusjärjestelyin, kun eduskunta perjantaina hyväksyi väliaikaisen lakimuutoksen.

Ihan tavanomaiseen tapaan ravintoloissa ei voi asioida, vaan myös maanantaista lähtien ravintoloiden toimintaa rajoitetaan, vaikka sääntely höllenee nykytilaan nähden.

Ravintolat saavat olla auki enintään kello 23:een ja tarjoilla alkoholia kello 22:een. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Ravintolat saavat avata ovensa kello kuudelta aamulla, mutta alkoholia saa tarjoilla vasta aamuyhdeksästä eteenpäin.

Lisäksi ravintoloilta edellytetään muun muassa sitä, että niiden on erikseen ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, etteivät oireiset saa tulla ravintolaan.

Lisäksi ravintoloissa on oltava näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin. Lisäksi kaikille asiakkaille pitää olla istumapaikka.

Muutos on voimassa lokakuun loppuun. Rajoitukset ovat voimassa aluksi kaikissa Suomen maakunnissa Ahvenanmaata myöden.

Hallituksen on tarkoitus seuraavan kerran juhannusviikolla tarkastella, voidaanko uudella asetuksella lieventää tai kiristää rajoituksia.

"Monilla alueilla ei ole uusia tartuntoja, mutta rajoitukset voimaan samanlaisina"

Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin perjantaina paljon muun muassa siitä, onko rajoitusten koskettava kaikkia alueita Suomessa.

Oppositiosta muun muassa ehdotettiin, että maakuntien erilainen tautitilanne otettaisiin huomioon heti maanantaina. Kokoomuslaiset esittivät, että asiakasmäärä voisi olla sisätiloissa 75 prosenttia lupiin kirjatusta määrästä.

Lisäksi perussuomalaisten kansanedustajien Vilhelm Junnilan ja Petri Hurun mukaan perustuslakivaliokunnan rajoituksille velvoittama välttämättömyysedellytys ei täyty kaikissa maakunnissa. Heidän mukaansa sitä ei voi millään lailla perustella esimerkiksi Satakunnan osalta, jossa edellinen koronatartunta todettiin 29. huhtikuuta.

Kun perustuslakivaliokunta antoi hallituksen esityksestä lausunnon, se vaati, että hallitus seuraa tarkkaan rajoitusten edellytysten täyttymistä.

– Jos rajoitus ei ole ajallisesti tai alueellisesti välttämätön, ei sitä voida ylläpitää, valiokunta kirjoitti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan perustuslakivaliokunta edellytti, että valtioneuvoston on jatkossa tarkasteltava sitä, ovatko rajoitukset välttämättömiä kaikkialla Suomessa.

Hänen mukaansa se, että laki on maanantaista lähtien voimassa kaikissa Suomen maakunnissa, täyttää perustuslakivaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan edellytykset.

– Valtioneuvoston on koko ajan tarkkailtava tätä tilannetta, että jos välttämättömyysedellytystä ei joillakin alueilla ole, rajoitusten on poistuttava, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 3. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 4. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 5. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 6. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 7. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 8. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 9. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 10. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 11. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 12. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 13. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 14. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 15. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.