Irtioton nykyisestä suosituksesta ottanut Lintilä STT:lle: "Onhan tämä absurdia, että avataan koulut ja ravintolat, mutta ihmisiä ei päästettäisi mökkeilemään"

Matkailusta vastaavan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mielestä Suomessa matkailu sekä mökkeily ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo STT:lle, että hänen näkemyksensä mukaan nykyinen suositus kotimaan matkailun välttämisestä ei vastaa tätä hetkeä. Lintilän mielestä Suomessa matkailu ja mökkeily ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja.

Kesän vapaa-ajan matkailua koskevat päivitetyt suositukset ovat parhaillaan valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä. Lintilä ei avaa suositusten sisältöä sen tarkemmin. Hallitus kertoo uusista suosituksista tiettävästi huomenna tai viimeistään ensi viikon alussa.

– Onhan tämä tilanne pikkuisen absurdi, että ensin on avattu koulut, ravintolat ja sallitaan tilaisuudet, jossa on maksimissaan 500 henkeä, mutta sitten ei päästettäisi ihmisiä mökkeilemään.

Myös muissa hallituspuolueissa on ollut yhteistä näkemystä kotimaan matkailun avaamisesta.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan hallituksen yhteinen kanta on ollut, että kun tautitilanne sallii, myös kotimaan matkailua koskevia suosituksia muutetaan sen mukaisesti. Hänen mukaansa tauti on sen verran lieventynyt, että kaikille aikaisemmille suosituksille ei löydy perusteita.

– Jos tauti sallii, ihmisten olisi hyvä voida liikkua vapaammin, Ohisalo sanoo ja huomauttaa, että liikkuminen on toki perusoikeus suosituksista huolimatta.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ministeriön kanta on, että matkailua voidaan varovaisesti avata. Varhila kertoi asiasta Helsingin Sanomille . Tällä hetkellä vahva suositus on vielä ollut, että kotimaassakaan ei matkailtaisi.

"En näe mitään perustetta sille, etteikö kotimaassa voisi matkustaa"

Kotimaan matkailun tilanne on aiheuttanut hämmennystä, kun Lintilä sanoi eilen Twitterissä , että ottaa matkailusta vastaavana ministerinä "pikkuisen irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun".

Valtioneuvoston sivuilla kuitenkin lukee edelleen, että kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, on hyvä välttää edelleen myös kotimaassa.

Lintilä ei osaa sanoa ajankohtaa, jolloin nykyinen suositus kotimaan matkailun välttämisestä on vanhentunut.

– Sitä mukaa, kun tätä tilannetta on avattu. Ensimmäinen rajoitusten avaus oli tietenkin Uudenmaan matkustuskiellon päättäminen, sen jälkeen koulujen avaaminen ja ravintolat ja suuret tilaisuudet 500 henkeen asti. En näe mitään perustetta sille, etteikö kotimaassa voisi silloin matkustaa, Lintilä sanoo.

Kun Uudenmaan sulku purettiin, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että nyt ei ole aika lähteä mökille.

Milloin on nyt sitten muuttunut se, että mökeille voi taas mennä?

– Olin esimerkiksi viime viikonloppuna käymässä Pohjanmaalla, kun oli pitkä viikonloppu. Kun tulimme Kuruntietä, siellä oli enemmän autoja kuin juhannuksena on liikkeellä palaamassa mökiltä, eli kyllä ihmiset itse ovat ottaneet sen käyttöön.

Näkemyksenne mukaan tämä nykyinen suositus on vanhentunut. Minkä takia uutta suositusta ei vielä ole?

– Ei sellaista ole kukaan pyytänyt.

Lintilä arvelee, että suositus välttää kotimaan matkailua on jäänyt valtioneuvoston sivuille pääministerin sanomisista Uudenmaan rajoituksen purkamisen yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
  2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
  3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
  4. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
  5. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
  6. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
  7. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
  8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
  9. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
  10. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
  11. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
  12. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
  13. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
  14. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
  15. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.