Kunta-alan yli 400 000 työntekijälle työehtosopimus pitkän punnerruksen jälkeen

Neuvottelutulos ei sisällä Superin ja Tehyn esittämää erillistä koronakorvausta. Tommi Anttonen / LEHTIKUVA

STT

KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat hyväksyneet uudet virka- ja työehtosopimukset. Kuntatyönantajien mukaan palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia. Kiky-tunnit poistuvat, mutta työajan lyhentymistä on kompensoitu useilla sopimusmääräyksillä.

Kunta-alan sopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää. Työntekijäpuolelta osapuolina ovat Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni JAU ja Sote, johon kuuluvat hoitajajärjestöt ja pelastusala.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen on huolissaan kuntien taloustilanteesta, jota koronavirusepidemia ja ansiotulojen voimakas alenema ovat entisestään heikentäneet.

– Yleisen linjan mukainen ratkaisu oli kuitenkin työmarkkinarealiteetti, jonka kanssa voidaan elää, Lievonen arvioi tiedotteessa.

Jukon mukaan merkittävä parannus vappuaattona kaatuneeseen sovintoesitykseen on palkkaohjelman eteneminen yhteiseksi ja pysyväksi hankkeeksi, joka selvittää syitä yksityisen ja kuntasektorin väliseen palkkaeroon ja keinoja sen korjaamiseen.

– Sinnikkäällä vaikuttamistyöllä saimme neuvottelujen kuluessa kunnille ja sairaanhoitopiireille lisärahoituksen valtiolta. Kunta-alan koko henkilöstö joutuu koronan takia koville. Arvostamme sitä, että kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat käyttää valitsemallaan tavalla lisärahaa myös henkilöstöön, kertoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Jukon mukaan samalla on hyväksytty opettajien, lääkärien ja kuntien teknisen henkilöstön sopimukset.

Ei sisällä erillistä koronakorvausta

Sote-alan työntekijäjärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen huhtikuun lopussa.

Tehy ja Super kertovat tiedotteessa, että hoitohenkilöstölle saatiin merkittäviä parannuksia kuukausi sitten hylättyyn esitykseen nähden.

Sote-sopimus ei kuitenkaan ole hoitajien oma, vaan siihen siirtyy koko nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Mukana ryhmässä ovat kaikki pääsopijajärjestöt eli Soten lisäksi Juko ja Julkisen alan unioni JAU.

Hoitoalojen neuvottelutulos ei sisällä erillistä koronakorvausta. Super ja Tehy esittivät neuvotteluissa erillistä kertakorvausta niille, jotka ovat työskennelleet uuden koronaviruksen aiheuttaman erityisen altistumisen riskin sekä valmiuslain rajoitusten piirissä.

– Tätä ei työnantaja tyrmännyt, mutta korvausta ei tähän sopimukseen saatu, koska se edellyttäisi valtiolta erillistä rahoitusta kuntien heikon taloustilanteen vuoksi, järjestöt kertovat yhteisessä tiedotteessa.

Järjestöt pyytävät nyt valtiolta 1 000 euron kertakorvausta sosiaali- ja terveydenhuollon erikseen määrätyille työntekijöille.

Tuo kunta-alalle kaivattua vakautta

Kuntatyönantajien mukaan kunta-alan pääsopimuksen uudistamisella sovittiin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön sote-sopimuksesta sekä varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja esimiesten siirtymisestä kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen piiriin.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kertoo olevansa huojentunut, että pitkien ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen kunta-alalle saatiin lopulta aikaan työrauha.

– Uskon, että nyt saavutettu ratkaisu tuo kuitenkin kriisiolosuhteissa kunta-alalle kaivattua vakautta ja ennustettavuutta, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratiedote annettu, ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa
 5. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 6. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 7. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 8. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 9. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 10. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 11. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 12. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa
 15. Lukijalta: Lahden älypyörätien suunnittelu kaipaa pyöräilijöiden näkemystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.