Koronaepidemia jatkaa hidastumistaan – takaiskuja voi THL:n Salmisen mukaan silti tulla jo kesällä

Keskeiset virkamiehet kertoivat tautitilanteesta torstaina tiedotustilaisuudessa, joita järjestetään vastedes viikoittain. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Koronaepidemia on jatkanut hidastumistaan Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan viikoittaisten tapausten määrän lasku on ollut selvää yli kuukauden ajan. Kahdeksassa sairaanhoitopiirissä ei ollut viikon aikana lainkaan tapauksia.

Salmisen mukaan on edelleen mahdollista, että toinen tautiaalto tulee myöhemmin tänä vuonna ja takaiskuja voi tulla jo kesällä. Kesä ei kuitenkaan ole erityistä hengitystieinfektioiden aikaa.

Tällä hetkellä tartuttavuusluku on THL:n mukaan selvästi alle yhden, 0,75–0,85, mikä kertoo epidemian hidastumisesta.

Keskeiset virkamiehet kertoivat tautitilanteesta torstaina tiedotustilaisuudessa, joita järjestetään vastedes viikoittain.

Hallitus on suosittanut voimakkaasti tähän asti, että kotimaankin matkailua vältettäisiin, jotta tauti ei leviä Suomessa. Onko linjaus yhä voimassa, kun suomalaiset suunnittelevat kesälomaansa?

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan tämä on kysymys, joka hallituksen on erikseen linjattava. Asia on valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä, ja lisää on tarkoitus kertoa lähipäivinä.

– Tällä hetkellä hallitus on vahvasti suositellut, että myöskään kotimaan matkailua ei harrastettaisi, Varhila sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) otti jo keskiviikkona Twitterissä asiaan kantaa.

– Näin matkailusta vastaavana ministerinä taidan sitten ottaa pikku irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun. Suomi liikkeelle matkailemalla, Lintilä sanoi aiheeseen liittyvässä keskustelussa.

Suomessa on nyt 6 743 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoi THL torstaina. Määrä on noussut eilisestä 51 uudella tartunnalla.

Suomessa ei kirjattu torstaina yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tällä hetkellä tiedossa 313.

Ruotsi ja Britannia erottuvat

Myös Euroopan mittakaavassa epidemia on ollut laskusuunnassa. Todettuja tapauksia on EU:n talousalueella 1,4 miljoonaa ja kuolleita 165 000.

Suunta on hyvä, mutta epidemian ensimmäinen aalto jatkuu Salmisen mukaan alueella ainakin kuukauden ja ehkä pidempäänkin. Maiden välillä on myös eroja. Ruotsissa ja Britanniassa tapausmäärät eivät vielä ole kääntyneet varmaan laskuun.

– Kun ihmiset tekevät kesäsuunnitelmiaan, kannattaa kaksi kertaa miettiä suunnitelmia matkustamisen suhteen. Vahva suositus tällä hetkellä on, että ulkomaille ei matkustettaisi kuin välttämättömistä syistä. En usko, että tässä tapahtuu epidemian valossa suurta muutosta kovin äkkiä ainakaan, Salminen sanoo.

Suojavarusteiden tilanne kohtalainen

Suomessa testauskapasiteetti on nostettu noin 10 000 päivittäiseen määrään, mikä THL:n mukaan riittää tällä hetkellä hyvin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan Varhilan mukaan edelleen selvitystä maskien käyttämisestä. Tarkkaa julkaisupäivää ei vielä ollut tiedossa, mutta takarajana on ollut toukokuun loppu.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa suojavarusteiden tilanne riittävyyden suhteen on Varhilan mukaan kohtalainen. Suojavarusteiden saatavuus on parantunut viime viikkoina, ja varusteita hankitaan nyt toista aaltoa varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.