Oikeusministeri: Unkarin poikkeustilan odotetaan loppuvan kesäkuun puolivälin jälkeen

Unkarin oikeusministeri JudithVarga arvioi, että Unkari on suoriutunut koronatoimissaan hyvin. AFP / LEHTIKUVA

STT

Unkarin poikkeustilan odotetaan loppuvan kesäkuun 20. päivänä, kirjoittaa maan oikeusministeri Judit Varga Facebook -sivuillaan.

Facebook-päivityksen mukaan maan parlamentille jätetään vielä tänään lakialoite, joka pyytää hallitusta päättämään poikkeustilan.

Varga kertoo, että lakialoitteen hyväksymisen myötä poikkeustilan odotetaan päättyvän kesäkuun 20. päivänä. Vargan mukaan poikkeustila päättyisi edellä mainitussa tapauksessa paljon muita Euroopan maita aiemmin.

Varga puhuu päivityksensä englanninkielisessä osuudessa kirjaimellisesti vaaratilasta.

Maan pääministeri Viktor Orban oli aiemmin arvioinut, että hallitus voisi palauttaa vallan parlamentille toukokuun loppuun mennessä.

Unkarissa hyväksyttiin koronavirustilanteen vuoksi maaliskuussa vailla määräaikaa oleva poikkeustila, joka antaa maan hallitukselle laajat oikeudet hallita ohi parlamentin.

Muun muassa EU kritisoi päätöstä epädemokraattiseksi ja Euroopan arvojen vastaiseksi, kuten myös Unkarin oppositio.

"Hallitusta vastaan käytiin herjauskampanjaa"

Maaliskuun lopulla poikkeuslain hyväksymisen aikoihin Varga sanoi, että oppositio taistelee kuvitteellisia vihollisia vastaan eikä ota huomioon todellisuutta.

Edellisten kuukausien aikana Unkarin hallitusta vastaan on Vargan mukaan hyökätty perusteettomin syytöksin. Hänen mielestään harhaanjohtavat tiedot on kuitenkin osoitettu vääriksi.

– Emme ole naiiveja, tiedämme, mistä tuuli puhaltaa, hän lisää.

– Me odotamme, että meitä vastaan epäoikeudenmukaisin poliittisin syytöksin hyökänneet pyytävät anteeksi sitä, että he ovat johtaneet herjauskampanjaa sen sijaan että olisivat tehneet yhteistyötä puolustuksen parissa.

Arvostelijoiden mukaan arveluttavaa Unkarin maaliskuussa hyväksymässä laissa on muun muassa se, että laajoja valtaoikeuksia käyttävä hallitus saa itse päättää, milloin se katsoo edellytyksien poikkeustilan päättämiseen täyttyvän.

Maaliskuun päätökseen saakka määräys poikkeustilasta oli pitänyt uusia aina 15 päivän välein. Lakia vastustanut oppositio olisikin halunnut poikkeuslakiin selvän maininnan sen määräaikaisuudesta.

Poikkeustila mahdollistaa myös muun muassa sen, ettei maassa järjestettäisi sen voimassa ollessa vaaleja. Lisäksi poikkeustila mahdollistaa sen, että pelonlietsonnasta voitaisiin antaa vankilatuomioita, mikä on johtanut huoliin lehdistönvapauden asemasta hallituksen koronatoimien käsittelemisen yhteydessä.

Poliisi on tutkinut kymmeniä ihmisiä pelonlietsonnasta epäiltynä. Useita on myös otettu väliaikaisesti kiinni, mukaan lukien eräs oppositiopuolueen jäsen.

Oppositiopuolueet ovat kutsuneet poikkeustilan suomia valtuuksia "diktatorisiksi" ja sanoneet Orbanin hyväksikäyttävän erityisvaltuuksia oman valtansa vahvistamiseksi koronan vastaisen taistelun sijaan.

Varga: Unkari suoriutui kansainvälisesti hyvin

Facebook-päivityksessään Varga kuvailee Unkarin suoriutuneen koronatoimissaan hyvin.

– Unkari suoriutui kansainvälisesti hyvin ja sai onnistuneesti päätökseen puolustuksen ensimmäisen vaiheen. Tämä on sen ansiota, että erikoislakimääräys antoi hallituksen toimia nopeasti ja tehokkaasti pandemiaa vastaan, Varga arvioi päivityksessään.

Vargan mukaan koronapuolustuksen toisessa vaiheessa tulee Unkarissa keskittyä työpaikkojen säilyttämiseen, uusien työpaikkojen luomiseen ja talouden uudelleen käynnistämiseen.

– Yksikään unkarilainen ei ole yksin. Me onnistumme yhdessä! Varga julistaa päivityksessään.

Koronatartuntoja seuraavan Worldometer -tarkkailusivuston mukaan Unkarissa on varmistettu 3 771 koronatartuntaa ja 499 koronaan liittyvää kuolemaa. Väkilukuun suhteutettuna tartuntoja on miljoonaa asukasta kohden 390 ja koronakuolemia 52.

Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat tiistaina 1 196 ja 56.

....

Lähteenä käytetty myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.