Työryhmä ehdottaa eduskunnalle mahdollisuutta äänestää poikkeusoloissa etänä

Työryhmän mukaan etä-äänestys täysistunnossa on toteutettavissa erilaisilla teknisillä menetelmillä. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan puhemiesneuvoston asettama virkamiestyöryhmä esittää, että eduskunnan työjärjestystä muutettaisiin väliaikaisesti siten, että eduskunta voisi poikkeusoloissa äänestää istunnoissa etänä ja valiokunnat järjestää etäkokouksia.

Tarkoituksena on turvata eduskunnan toimintakyky koronavirustilanteessa.

– Sääntely vähentäisi kansanedustajien tarvetta matkustaa Helsinkiin eduskuntatyön tekemistä varten ja siten riskiä altistua tai altistaa muita sairastumiselle, työryhmän ehdotuksessa todetaan.

Viruksen leviämisen jatkuminen voi vaarantaa eduskunnan toimintakyvyn, jos monet kansanedustajat tai eduskunnan työntekijät sairastuvat samanaikaisesti viruksen aiheuttamaan tautiin tai altistuvat sairastumiselle.

Eduskunnassa on kevään aikana ryhdytty moniin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi. Muun muassa yleisölehteri on suljettu ja asiantuntijat antavat lausuntonsa valiokunnille etänä.

Puhemiesneuvosto on katsonut kuitenkin tarpeelliseksi valmistella poikkeusoloissa sovellettavaa sääntelyä täysistunnon mahdollisuudesta toimittaa äänestykset etä-äänestyksinä ja valiokuntien mahdollisuudesta kokoontua etäkokouksiin.

"Myös väliaikainen muutos on aikamoisen kynnyksen takana"

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo STT:lle, että työryhmä on lähtenyt liikkeelle siitä, että väliaikainen muutos eduskunnan työjärjestykseen ei edellytä perustuslain muutosta. Jos muutos olisi pysyvä, myös muutos perustuslakiin tarvittaisiin.

– Myös väliaikainen muutos on aikamoisen kynnyksen takana ja edellytykset ovat tiukat. Tämän on oltava välttämätöntä eduskunnan toimintakyvyn turvaamiseksi, Paavola sanoo.

Tiedotteen mukaan muutosten kaavaillaan tulevan voimaan eduskunnan kevätistuntokaudella ja olevan voimassa tämän vuoden loppuun saakka.

Paavola kuitenkin arvioi, että menee varmaan syysistuntokauden alkuun ennen kuin äänestykset voidaan toimittaa etänä.

Syynä on se, että ehdotuksen käsittelyn lisäksi tekniset muutokset vievät aikaa.

Puhemiesneuvosto asetti virkamiestyöryhmän 16. huhtikuuta valmistelemaan tarvittavia eduskunnan työjärjestyksen muutoksia. Puhemiesneuvoston päätöksellä työryhmän mietintö lähetetään lausuntokierrokselle muun muassa eduskuntaryhmille ja valtiosääntöasiantuntijoille. Lausuntojen määräaika on tiistai 9. kesäkuuta. Saatuaan lausunnot puhemiesneuvosto päättää ehdotuksen antamisesta eduskunnalle.

Lopulta eduskunta päättää, tuleeko muutos väliaikaisesti voimaan. Myös perustuslakivaliokunnalta kysyttäisiin kantaa.

"Etä-äänestys voitaisiin tehdä esimerkiksi puhelimitse"

Työryhmä sanoo, että ehdotuksen taloudellisia vaikutuksia ei ole mahdollista vielä arvioida. Vaikutukset riippuvat käyttöön valittavista teknisistä järjestelmistä.

Ryhmän mukaan järjestelmän valinnassa on kiinnitettävä erityistä huomioita siihen, että valiokunnan kokoukset eivät pääsäännön mukaan ole julkisia ja että keskustelut valiokunnassa ovat luottamuksellisia.

Työryhmän mukaan tällä hetkellä ei ole saatavilla sellaiselle tietoturvan tasolle yltävää järjestelmää, jonka välityksellä voisi luotettavasti ja riskittä käsitellä salassa pidettäviä tai vaiteliaisuuden piiriin kuuluvia asioita.

Henkilöiden vahva tunnistaminen on tästäkin syystä työryhmän mukaan tärkeää eduskunnan kaikissa etätyötä tukevissa palveluissa.

Etä-äänestys täysistunnossa on sinänsä toteutettavissa erilaisilla teknisillä menetelmillä, työryhmä katsoo.

– Etä-äänestys voidaan toimittaa esimerkiksi videokokouksessa nimenhuudon mukaan, puhelimitse, sähköisesti allekirjoitetun äänestyslipun avulla, pilviäänestyspalvelun avulla tai eduskunnan koneäänestysjärjestelmään liitetyn verkkopalvelun avulla, työryhmä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.