Suomalaisilla testattu ripulirokote osoittautui lupaavaksi, Helsingin yliopisto kertoo

Yliopiston mukaan uudella rokotteella on 56 prosentin suojateho vakavampia ripulitauteja vastaan. Sari Gustafsson / LEHTIKUVA

STT

Ripulia aiheuttavaa kolibakteeria vastaan kehitetystä rokotteesta on saatu ensimmäisiä tuloksia, Helsingin yliopisto kertoo. Yliopiston mukaan uudella etvax-rokotteella on 56 prosentin suojateho vakavampia ripulitauteja vastaan ja 52 prosentin suoja ripulia aiheuttavaa yleistä etec-bakteeria vastaan.

Osin kotimaisin voimin toteutettu rokotetutkimus tapahtui Länsi-Afrikassa Beninissä vuosina 2017–2019, ja rokotetutkimuksen matkoille osallistui yhteensä 729 suomalaista. Puolet osallistujista sai etvax-rokotetta, ja toinen puolisko sai lumevalmistetta.

– Etvax on turvallinen rokote, ja se herättää hyvän immuunivasteen, tutkimusta johtanut Helsingin yliopiston professori Anu Kantele sanoo tiedotteessa.

Rokotetutkimukseen osallistuivat Suomesta Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen sairaala. Lisäksi mukana oli esimerkiksi Ruotsin Göteborgin yliopisto ja kansainvälinen tutkimuslaitos Path.

Tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä.

Rokotetta testataan seuraavaksi lapsiin

Yliopiston mukaan osallistujista 61 prosenttia sairastui 12-päiväisen matkan aikana ripuliin. Vakavimmista ripulitapauksista 75 prosentilta löytyi etec-bakteeri.

Etec-kolibakteeri on yleisimpiä ripulin aiheuttajia kehitysmaiden lapsilla ja matkailijoilla Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Helsingin yliopiston mukaan bakteerin arvioidaan aiheuttavan vuosittain yli puoli miljoonaa alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaa ja noin 12 miljoonaa matkailijoiden ripulitautia.

Etvax-rokotteen kohdalla 70 prosentin suojatehoa etec-bakteeria vastaan ei saavutettu. Tutkijat ovat silti tyytyväisiä siihen, että rokote tarjosi 56 suojan kaikkein vakavampia ripulitauteja vastaan.

– Tulokset vahvistavat, että etvax on vahva kandidaatti etec-rokotteeksi sekä matkailijoille että kehitysmaiden pienille lapsille, professori Kantele sanoo.

Helsingin yliopiston mukaan rokotetta testataan seuraavaksi lapsilla Gambiassa ja Sambiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 4. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 5. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 6. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 7. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 8. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 9. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 10. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 11. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 12. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 13. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 14. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 15. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.