WHO laittoi jäihin Trumpin koronahoitona hehkuttamaan malarialääkkeeseen liittyvät testit

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa, että niin sanotun Solidarity Trialin johtoryhmä päätti keskeyttää väliaikaisesti hydroksiklorokiinia käyttävät testit. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Maailman terveysjärjestö WHO laittoi väliaikaisesti jäihin lääketestit, joissa selvitettiin hydroksiklorokiinin käyttöä koronan hoitamisessa.

Hydroksiklorokiinin puolesta on puhunut muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka on kertonut käyttävänsä lääkettä ennaltaehkäisynä. Myös Brasilian terveysministeri suositteli viime viikolla sekä hydroksiklorokiinin että klorokiinin käyttöä jopa lievien koronatapausten hoitamisessa.

Edellä mainitun kaltaisten suositusten vuoksi monet maat ovat ostaneet isoja määriä hydroksiklorokiiniä.

WHO:n päätöstä pysäyttää lääketestit edelsi arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa julkaistu tutkimus, joka käsitteli malarialääkkeinä ja muun muassa reuman hoidossa käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia.

Viime viikolla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kumpikin lääke voi aiheuttaa mahdollisesti vakavia sivuoireita ja jopa lisätä potilaiden todennäköisyyttä kuolla. Lääkkeet voivat aiheuttaa etenkin sydämen rytmihäiriöitä.

Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan kummastakaan lääkkeestä ei olisi myöskään hyötyä sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden hoidossa. Tutkimus tarkasteli yhteensä noin 96 000 potilaan tietoja sadoista sairaaloista.

Kyse on varotoimenpiteestä

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa, että niin sanotun Solidarity Trialin johtoryhmä päätti keskeyttää väliaikaisesti hydroksiklorokiinia käyttävät testit. Kyse on WHO:n mukaan varotoimenpiteestä.

Solidarity Trialin muut haarat jatkavat Tedrosin mukaan toimintaansa. Solidarity Trialiin osallistuvat sadat sairaalat useissa maissa. Sairaalat ovat ilmoittaneet ohjelmaan potilaita, joiden koronatartunnan hoidossa testataan erinäisiä mahdollisia hoitokeinoja.

Kokeiluohjelman hydroksiklorokiinihaara keskeytettiin Tedrosin mukaan siksi aikaa, että aiheeseen liittyvä turvallisuusdata saadaan käytyä läpi.

Tedros painotti maanantaina, että kumpaakin lääkettä on pidetty yleisesti turvallisena, kun niitä käytetään autoimmuunisairauksien tai malarian hoidossa.

WHO:n tutkija Soumya Swaminathan painotti maanantaina, että WHO:n tukema Solidarity Trial ei ollut selvittänyt klorokiinin vaikutuksia, vaan pelkästään hydroksiklorokiinin.

Hänenkin mukaansa hydroksiklorokiiniä käyttäviin lääketestauksiin ilmoittautumisen keskeyttäminen on väliaikaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.